NRK Meny
Normal

Myhre ny direktør for Nasjonalbiblioteket

Sjef for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre, blir ny direktør for Nasjonalbiblioteket.

Torhild Widvey og Aslak Sira Myre

Aslak Sira Myhre ble i dag utnevnt til ny direktør for Nasjonalbiblioteket. Her er han sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H).

Aslak Sira Myhre har siden 2006 vært daglig leder for Litteraturhuset i Oslo. Frem til 2007 var han leder for Foreningen les, en organisasjon som arbeider for å øke barn og unges leselyst.

Aslak Sira Myhre har studert historie og sosialantropologi ved Universitetet i Bergen og har bakgrunn som politiker, journalist og forfatter. Han har mye ledererfaring og har arbeidet mye med prosjektutvikling og prosjektledelse.

Nasjonens hukommelse

Myhre sier at det er to viktige grunner til at han har tatt denne jobben.

– Nasjonalbiblioteket sitter på Norges hukommelse. Der finner du nasjonens minne i form av bøker, filmer og alt NRK-arkiv. Hukommelsen vår ser ut til å bli kortere og kortere, og med all informasjonen vi utsettes for så blir Nasjonalbibliotekets formidling viktig, sier Myhre til NRK.

– Det andre er å ivareta folkebibliotekene. De blir viktigere og viktigere og er nasjonale dannelsesinstitusjoner. Bibliotekene er en forutsetning for demokrati og integrering, sier han.

Felles kulturarv

Kulturminister Thorhild Widvey er svært fornøyd med utnevnelsen.

– Nasjonalbiblioteket få en dyktig, engasjert og visjonær leder. Jeg er trygg på at han vil mestre utfordringen med å lede en institusjon som både skal ta vare på og formidle vår felles kulturarv og være statens organ for utvikling av folkebiblioteksektoren, sier hun i en pressemelding.

Les: Skal digitalisere kulturarven

Flere kulturnyheter