Hopp til innhold

– Jeg gjør det for mine døde venner

Jonas Gardell har fått mye blest etter at han utleverte ungdomstiden sin i homsemiljøet i Stockholm som både bok og tv-serie. Men det er først nå han gråter over de vonde opplevelsene.

Svenske Jonas Gardell har skrevet en gripende trilogi om å være ung homofil på 80-tallet som nå kommer på norsk. Den nye utgaven av Bibelen var fjorårets bestselger, men hvordan best lese den? Toril Brekke reiser på researchtur til Italia for sin nye historiske roman og Bokprogrammet blir med. Aktuelt litteraturprogram, programleder Siss Vik. (3:8)

Forfatter Jonas Gardell måtte ty til tårene under tv-opptaket med Bokprogrammet. Se hele sendingen i nett-tv her.

Den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell har skrevet en trilogi om et hittil ukjent homsemiljø på 80-tallet. Bøkene er blant de mest omtalte Sverige for tiden. Historien er hentet fra hans egen oppvekst.

Torka aldrig tårar utan handskar

'Torka aldrig tårar utan handskar' kommer på norsk i mai, og TV-serien sendes på NRK i desember i år.

Foto: Forlaget Nordstedts

– Jeg har venner som hadde sine første seksuelle opplevelser på sentralbanen i Stockholm, og jeg gikk der selv som 15-åring, forteller Jonas Gardell til Bokprogrammet .

I roman-trilogien «Tørk aldri tårer uten hansker», som også har blitt filmatisert som tv-serie, møter vi unge svenske gutter som reiser til Stockholm for å leve ut sin homofile legning. Nå kommer både boken og TV-serien til Norge.

– Det ukjente Sverige

Forfatteren drar oss med inn i en undergrunnsverden, der unge homofile blir med på å ha ubeskyttet sex med hiv-positive.

– Dette er en historie om vårt land, som ingen har kjent til før nå, forteller forfatteren.

Det handler om de to unge guttene Rasmus og Benjamin som begge er homofile, og dras mot storbyen for å møte likesinnede. Rasmus ligger med en hiv-positiv. Av ren høflighet, ender han med å bli hiv-positiv.

Torka aldrig tårar utan handskar

Fra TV-serien 'Torka aldrig tårar utan handskar', som ble sendt på SVT i 2012. Her i en scene der Rasmus har sex med en Aids-syk mann.

Foto: SVT

– Rasmus legger til og med merke til flekkene som denne mannen har på kroppen, sier Gardell og peker på sin høyre skulder, for å vise hvor på kroppen den Aids-syke mannen i historien har sykdomstegn i huden.

Selv om den syke mannen spør Rasmus om han synes det er ekkelt, og vil stanse, velger Rasmus å fortsette å ha sex med ham, for å ikke være uhøflig.

– Det er som en horror-movie, som en skrekkfilm. Det er helt forferdelig. Alt dette har hendt, og med mine venner, sier Gardell.

Samtidig skildres foreldrene deres som funksjonelle og gode foreldre.

– De er fine mennesker, og det er slik det blir så smertefullt at de havner i en situasjon der de ikke kan ta seg av barna sine, sier Jonas Gardell.

«Homse-pesten»

Torka aldrig tårar utan handskar

Fra en scene på pissoaret, der eldre menn plukker opp unge homofile gutter, i den svenske TV-serien 'Torka aldrig tårar utan handskar'

Foto: SVT

Jonas Gardell husker at avisene på 80-tallet omtalte Hiv, som "homse-pesten". Den natten den første svenske mannen døde av Aids, hadde Jonas Gardell selv sex med en mann.

– Jeg har hatt flaks og vært heldig som ikke har blitt syk. Jeg har hatt sex med døden mange ganger.

Jonas Gardell

Jonas Gardell drar leseren inn i en ukjent homse-verden i «Tørk aldri tårer uten hansker».

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Det har vært et hedersoppdrag å få skrive bøkene, siden jeg har fått leve. Mange av mine venner er døde, sier Jonas og begynner å gråte når han snakker om det.

Det er først nå han gråter over de vonde opplevelsene.Han har ikke grått mens han har skrevet bøkene, men nå i ettertid kommer de sterke følelsene fram.

– Jeg har veldig vanskelig for å holde meg profesjonell og ikke gråte. Det er så mye sorg og smerte. Nå bare gråter og gråter jeg, sier Jonas Gardell.

Gardell mener han har et sterkt budskap med «Torka aldrig tårar utan handskar».

– Jeg gjør dette for at vi skal huske dem som ikke er med oss lenger. Jeg skal forandre verden, sier Jonas Gardell.

Se hele intervjuet med Jonas Gardell: Se Bokprogrammet i nett tv .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.