Hopp til innhold

Uganda løslater britisk teaterregissør

David Cecil (35) ble fengslet i Uganda for å lage et teaterstykke som handler om homoseksualitet. Nå kan han bli deportert – mens selv stritter han imot.

UGANDA-HOMOSEXUALITY-PLAY-ARREST, David Cecil

David Cecil ble fengslet i 2012 for å ha satt opp et teaterstykke som handlet om homoseksualitet. Nå blir siktelsen mot ham frafalt, på grunn av bevisets stilling. Men myndighetene vil fremdeles ha ham ut av landet.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp

En forretningsmann blir drept av arbeidsgiverne sine fordi han er homofil. Slik var handlingen i David Cecils teaterstykke «The River and The Mountain», som ble satt opp på to ulike teatre i Uganda.

Kort tid etterpå ble han arrestert for å ha brutt «gjeldende lov og orden».

Homofili er forbudt ved lov i Uganda, og for tiden jobber myndighetene med et forslag om dødsstraff for homofile. Amnesty International sier homofile i Uganda utsettes for arrestasjoner, fengslinger og tortur på grunn av sin legning.

– Han skal ut

David Cecil ble arrestert i september, men ble senere løslatt mot kausjon. Cecil har nektet for å være homoaktivist, noe som kunne gitt ham to til fire år i fengsel dersom han ble dømt.

Siktelsen mot ham ble frafalt i forrige måned, på grunn av bevisets stilling. Men ugandiske myndigheter har ingen planer om å la regissøren få bli i landet, og ønsker nå å få ham deportert tilbake til Storbritannia.

– Han skal ut av landet. Det er en beslutning som ble tatt av innenriksministeren. Og vi forbereder nå de relevante papirene, sier Godfrey Sasagah, ansvarlig for immigrasjon i Uganda, til Reuters.

Vil kjempe mot rettsvesenet

Den britiske høykommissæren bistår Cecil med juridisk hjelp og rådgivning.
Fridah Mutesi, en av Cecils advokater, vil anke Ugandas deportasjon. Mutesi forteller til Reuters at de ikke har fått se grunnlaget for en eventuell deportasjon.

Ifølge The Guardian er Cecil innstilt på å kjempe mot en deportasjon fra ugandiske myndigheter. Den 35 år gamle teaterregissøren bor og lever i Ugandas hovedstad Kampala sammen med sin familie.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.