NRK Meny
Normal

Bluespioneren Lockwood er død

En av de siste av de gamle bluesmennene, Robert Lockwood Jr., døde tirsdag - 91 år gammel.

Robert Jr. Lockwood
Foto: Per Ole Hagen / NRK

Robert Lockwood Jr. døde tidligere denne uken, 91 år gammel. Her fra fjorårets Notodden Blues
Foto: Gitte Johannessen / K&U

Han var aktiv til det siste med konserter og plateutgivelser, og fikk to Grammy-nominasjoner så sent som i 1998 og 2000, og en W. C. Handy-pris i 2001. I 2005 opptrådte han på Notodden Blues Festival for smekkfulle hus, etter tidligere på året å ha blitt innlemmet i Rock 'n' Roll Hall of Fame.

For Robert Lockwood Jr. var selveste blueshistorien: Ingen ringere enn blueslegenden Robert Johnson - som en tid var hans stefar - lærte ham å spille gitar som 11-åring.

- Han viste meg aldri noe to ganger, har Lockwood sagt.

Han er den eneste som direkte har lært å spille gitar av Robert Johnson.

Til siste slutt

Selv begynte Robert Lockwood Jr. å opptre profesjonelt fra han var 15 år gammel. Han skal ha vært blant de første som begynte å bruke gitar med elektrisk pickup i 1939, og deltok deretter i det daglige radioprogrammet King Bisquit Times i Helena i hjemstaten Arkansas i 1941, før han dro til Chicago.

Selv var Lockwood gitarist for artister som Sonny Boy Williamson, Little Walter, Roosevelt Sykes og Sunnyland Slim. Han var også blant B.B. Kings tidlige musikalske innflytelser, og spilte med ham. Lockwood var sessionmusiker for Chess Records, før han begynte en solokarriere i 1970.

Tidligere denne måneden fikk han slag, melder Billboard, og 21. november døde han på sykehus - bare halvannen måned etter å ha gjort sin siste store opptreden på en av USAs mest kjente bluesfestivaler, King Biscuit Blues Festival.

(NTB)

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix