Hopp til innhold

Ble svindlet for 16.000 gjennom tippekortet sitt

I løpet av et par uker har nærmere 30 personer med tippekort blitt forsøkt svindlet. Noen av disse fikk frastjålet flere tusen kroner. – Vi har en klar indikasjon på hvem gjerningspersonen er, sier sikkerhetssjef i Norsk Tipping.

Lotto

Mange håpefulle benytter Norsk Tipping. Nå har flere opplevd å bli svindlet.

Foto: Norsk tipping

Mellom 20 og 30 av Norsk Tipping sine kunder skal ha blitt svindlet for om lag 30.000 kroner, får NRK opplyst.

En av dem er Dan Morten Brekke. Han opplevde å bli svindlet for 16.000 kroner, forteller han.

– Jeg visste ikke om det før Norsk Tipping ringte meg. De så at det var uvanlig aktivitet og fanget opp hele greia. Jeg ringte banken min og sperret visakortet, sier han.

Dan Morten Brekke

Dan Morten Brekke opplevde å bli svindlet for 16 000 kroner gjennom tippekortet sitt, forteller han til NRK.

Foto: Privat

Brekke forteller at han på lørdag fikk beskjed om at han var den niende personen som hadde blitt svindlet. Selv leverte han politianmeldelse i saken tirsdag.

Ikke opplevd noe lignende

– Denne typen svindelforsøk er noe nytt for oss i Norsk Tipping. Også vi i Norsk Tipping registrerer et økende samfunnsproblem der det forsøkes på ID-svindel, sier sikkerhetssjef Norsk Tipping, Trond Laupstad.

Vi ser på dette som alvorlige forbrytelser og vi bruker betraktelig ressurser på å forebygge og avdekke denne type hendelser.

Laupstad forteller at de har anmeldt forholdet, og at saken er under etterforskning av politiet. Han forklarer videre at de bistår med elektroniske spor i saken.

Sikkerhetssjefen vil ikke gi detaljer om hvordan dette har skjedd.

– Vedkommende har benyttet seg av ID-tyveri og trolig forfalsket legitimasjon. Personen har skaffet seg urettmessig tilgang til en håndfull av våre kunders spillerprofiler, gjennom blant annet å benytte seg av falsk ID-bevis.

Trond Laupstad

Sikkerhetssjef i Norsk Tipping, Trond Laupstad. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Når kunder ber om nytt spillkort, skal identiteten sjekkes nøye. Nå tar Norsk Tipping grep for å sikre at slikt ikke skal skje igjen.

– Vi samarbeider med vår leverandør for ytterligere forbedring av sikkerhetsnivået. Kundenes penger skal alltid være trygge hos Norsk Tipping – så også i dette tilfellet. All aktivitet på spillerkonto er registrert og sporet, så vi kan ettergå enhver sak. Vi er i dialog med kundene som er rammet, og vi har refundert beløp som er stjålet.

– Systemet det er svindlet gjennom er fortsatt oppe og går. Kan folk føle seg trygge på å ikke bli svindlet?

– Alle kundene våre skal føle seg trygge på de løsningene vi har. Vi har omfattende kontroller som følger med på hva som foregår på kundenes spilltransaksjoner og spillekontoer.

Brekke er glad for at Norsk Tipping betaler tilbake det han har blitt frastjålet, og sier at han har blitt godt ivaretatt.

– De har vært veldig profesjonelle mot meg og gitt informasjon hele veien.

En person er mistenkt

Leder for felles enhet for påtale i Innlandet politidistrikt, Martin Welhaven, bekrefter i en e-post til NRK at de har mottatt anmeldelse fra Norsk Tipping og enkeltpersoner.

– Vi har per i dag ikke full oversikt over omfanget. Blant annet venter vi på mer informasjon fra Norsk Tipping.

Welhaven sier en person er mistenkt.

– Av hensyn til etterforskningen finner vi det vanskelig å kommentere saken ytterligere nå, skriver han videre i uttalelsen.

Saken er oppdatert med sitater fra politiet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.