Hopp til innhold

- EU eneste mulighet

Den islandske superstjernen Björk mener hennes kriserammede land ikke har noen vei utenom å bli med i EU.

Björk og Afsane Bassir-Pour

Björk og lederen for United Nations Regional Information Centre (UNRIC) Afsane Bassir-Pour i Brüssel 6. november.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hun håper samtidig Island vil legge om kursen i bærekraftig retning.

- Eneste mulighet

Björk har gjennom sitt engasjement i miljøstiftelsen Nattura de siste ukene hatt en rekke møter med islandske bedrifter og næringsmiljøer, og fått følgende av finanskrisen tett innpå seg.

Budskapet hun sitter igjen med er at det lille øysamfunnet bør søke havn i det europeiske fellesskapet.

– Akkurat nå ser det ut som at det er den eneste muligheten. Jeg har snakket med hundrevis av folk og mange gründerbedrifter. For alle står dette på toppen av lista. De trenger euroen for å stabilisere valutaen. Jeg vil støtte det, sier Björk.

- Lite land gjør krisen større

Islands trolig mest kjente person deltok i Brussel på en miljøkonferanse med blant andre tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Björk håper den ødeleggende finanskrisen kan føre til en positiv utvikling for Island i retning av et mer bærekraftig samfunn.

– Jeg tror Island er som en miniatyrmodell av det som skjer i resten av verden. Men fordi vi er så små, er krisen akkurat nå mye større. Men nettopp fordi landet er lite kan vi kanskje forandre det fortere, sier Björk.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters