NRK Meny
Normal

- EU eneste mulighet

Den islandske superstjernen Björk mener hennes kriserammede land ikke har noen vei utenom å bli med i EU.

Björk og Afsane Bassir-Pour

Björk og lederen for United Nations Regional Information Centre (UNRIC) Afsane Bassir-Pour i Brüssel 6. november.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hun håper samtidig Island vil legge om kursen i bærekraftig retning.

- Eneste mulighet

Björk har gjennom sitt engasjement i miljøstiftelsen Nattura de siste ukene hatt en rekke møter med islandske bedrifter og næringsmiljøer, og fått følgende av finanskrisen tett innpå seg.

Budskapet hun sitter igjen med er at det lille øysamfunnet bør søke havn i det europeiske fellesskapet.

– Akkurat nå ser det ut som at det er den eneste muligheten. Jeg har snakket med hundrevis av folk og mange gründerbedrifter. For alle står dette på toppen av lista. De trenger euroen for å stabilisere valutaen. Jeg vil støtte det, sier Björk.

- Lite land gjør krisen større

Islands trolig mest kjente person deltok i Brussel på en miljøkonferanse med blant andre tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Björk håper den ødeleggende finanskrisen kan føre til en positiv utvikling for Island i retning av et mer bærekraftig samfunn.

– Jeg tror Island er som en miniatyrmodell av det som skjer i resten av verden. Men fordi vi er så små, er krisen akkurat nå mye større. Men nettopp fordi landet er lite kan vi kanskje forandre det fortere, sier Björk.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck