NRK Meny
Normal

- EU eneste mulighet

Den islandske superstjernen Björk mener hennes kriserammede land ikke har noen vei utenom å bli med i EU.

Björk og Afsane Bassir-Pour

Björk og lederen for United Nations Regional Information Centre (UNRIC) Afsane Bassir-Pour i Brüssel 6. november.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hun håper samtidig Island vil legge om kursen i bærekraftig retning.

- Eneste mulighet

Björk har gjennom sitt engasjement i miljøstiftelsen Nattura de siste ukene hatt en rekke møter med islandske bedrifter og næringsmiljøer, og fått følgende av finanskrisen tett innpå seg.

Budskapet hun sitter igjen med er at det lille øysamfunnet bør søke havn i det europeiske fellesskapet.

– Akkurat nå ser det ut som at det er den eneste muligheten. Jeg har snakket med hundrevis av folk og mange gründerbedrifter. For alle står dette på toppen av lista. De trenger euroen for å stabilisere valutaen. Jeg vil støtte det, sier Björk.

- Lite land gjør krisen større

Islands trolig mest kjente person deltok i Brussel på en miljøkonferanse med blant andre tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Björk håper den ødeleggende finanskrisen kan føre til en positiv utvikling for Island i retning av et mer bærekraftig samfunn.

– Jeg tror Island er som en miniatyrmodell av det som skjer i resten av verden. Men fordi vi er så små, er krisen akkurat nå mye større. Men nettopp fordi landet er lite kan vi kanskje forandre det fortere, sier Björk.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.