- EU eneste mulighet

Den islandske superstjernen Björk mener hennes kriserammede land ikke har noen vei utenom å bli med i EU.

Björk og Afsane Bassir-Pour

Björk og lederen for United Nations Regional Information Centre (UNRIC) Afsane Bassir-Pour i Brüssel 6. november.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hun håper samtidig Island vil legge om kursen i bærekraftig retning.

- Eneste mulighet

Björk har gjennom sitt engasjement i miljøstiftelsen Nattura de siste ukene hatt en rekke møter med islandske bedrifter og næringsmiljøer, og fått følgende av finanskrisen tett innpå seg.

Budskapet hun sitter igjen med er at det lille øysamfunnet bør søke havn i det europeiske fellesskapet.

– Akkurat nå ser det ut som at det er den eneste muligheten. Jeg har snakket med hundrevis av folk og mange gründerbedrifter. For alle står dette på toppen av lista. De trenger euroen for å stabilisere valutaen. Jeg vil støtte det, sier Björk.

- Lite land gjør krisen større

Islands trolig mest kjente person deltok i Brussel på en miljøkonferanse med blant andre tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Björk håper den ødeleggende finanskrisen kan føre til en positiv utvikling for Island i retning av et mer bærekraftig samfunn.

– Jeg tror Island er som en miniatyrmodell av det som skjer i resten av verden. Men fordi vi er så små, er krisen akkurat nå mye større. Men nettopp fordi landet er lite kan vi kanskje forandre det fortere, sier Björk.

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død