Hopp til innhold

Har speila popmusikken i 75 år

Den forteller deg hva verdens største musikkmarked foretrekker. I dag fyller «Billboard»-lista 75 år.

Video Hitlistene fyller 75 år

VIDEO: Elvis Presley er den artisten som har toppa Billboards gjeveste liste flest ganger. Klikk bildet for å se reportasje om salgsbarometerets betydning. Foto: AP.

I dag er det 75 år siden det amerikanske musikkmagasinet «Billboard» presenterte tidenes første hitliste.

4. januar 1936 trykka nemlig magasinet en «Hit Parade»-liste over de mest populære låtene på jukebokser og radio.

– Ekstremt avansert

Thorstein Selvik

Thorstein Selvik.

Foto: Kari Nestaas / Kapital

Lista ble med årene splitta opp i ei rekke ulike underkategorier, med alt fra tradisjonelle albumlister til egne lister for kristne utgivelser og latinske låter.

Men soleklart mest prestisjetung er «Billboard Hot 100»-lista - som tar for seg de hundre mest populære singlene i USA fra uke til uke.

– Denne lista er et ekstremt industrialisert og avansert prosjekt, som bruker sofistikerte metoder for å regne ut hvilke låter som spilles og selges, sier platesamler og listoman Thorstein Selvik.

  • Hør hele intervjuet med Selvik:

– Bestikkelser var utbredt

Ved å sammenfatte salgstall, spilletid på radio og - i nyere tid - lovlig nedlasting av musikk fra internett, regner «Billboard»-magasinet ut hvilke sanger som til enhver tid er mest populære i USA.

Pink Floyd

Pink Floyd ønska ikke å være på singellistene, sier Thorstein Selvik.

Foto: AP
Håkon Moslet, Musikksjef i P3

Håkon Moslet.

Oslo 2000: Marit Larsen(t.v.) og Marion Ravn som M2M

Marit Larsen og Marion Ravn som M2M.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX
Stargate, Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen

Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen i Stargate.

Foto: Braata, Espen / VG

Selvik sier «Billboard»-lista har enorm betydning for å få artister opp og fram, og at manipulering var utbredt i starten.

– «Billboard» ønsker å gjøre det demografisk riktig, men det blir det aldri. På femti- og sekstitallet var den såkalte «payola»-metoden utbredt, der bransjen bestakk DJ-er for å få spilt spesielle sanger på radio, forteller han.

Unngikk singelutgivelser

Men ikke alle artister har syntes det har vært like stas å ende opp på toppen av «Hot 100».

– Det var en del artister som var mer opptatt av kredibilitet, og mente det var et tegn på manglende kunsterisk integritet å være på listene, sier Selvik, og fortsetter:

– Derfor prøvde artister som Pink Floyd og The Beatles i bandets seneste år bevisst ikke å gi ut singler, for å unngå å ende opp på listene.

– Lavere status

Mens den aller første lista i 1936 leste navn som Benny Goodman og Billie Holiday, dominerer artister som Rihanna og Katy Perry listene 75 år senere.

Men å toppe ei liste er ikke så viktig i 2011, i en medievirkelighet der potensielle platekjøpere skaffer seg informasjon om artister selv via internett og andre nye medier.

Det mener Håkon Moslet, redaktør i UNG-avdelinga i NRK og tidligere musikkanmelder.

– Hele musikkbransjen er i endring. I tråd med det har hitlistene lavere status i dag enn de hadde tidligere, sier han.

Heite nordmenn

Nordmenn har i løpet av de siste 25 årene ved flere anledninger markert seg på «Hot 100» - de senere årene spesielt bak spakene. Produsentduoen i Stargate sto 2. desember i fjor bak tre av de fem øverste plasseringene på den gjeveste låtlista.

I tillegg nådde duoen M2M 21. plass i 1999 med «Don't Say You Love Me», og Madcon flørta med det amerikanske markedet med sin hit «Beggin'», som nådde 85. plass i 2009.

– «That's it»

Gutta i a-ha skapte på sin side historie i oktober 1985, da «Take On Me» nådde førsteplass - som første og hittil eneste norske artist til å toppe lista over de hundre heiteste låtene i USA.

– Vi fulgte med uke etter uke. Vi klatra en, to, tre plasser - fra 98. plass og helt til topps. Når vi først ble nummer en skjønte vi at «that's it», sier Paul Waaktaar-Savoy til NRK.

Video a-ha forteller om "Take On Me"s Billboard-suksess

VIDEO: A-ha forteller om da «Take On Me» nådde førsteplass på «Billboard» i 1985. Fra NRK-programmet «Norsk rocks historie».

– Betød mye

Torstein Flakne

Torstein Flakne.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Norske rockere har også markert seg. Puddelrockerne i TNT var i 1987 innom «Hot 100» med låta «10.000 Lovers (In One)», og to år etter fikk rockekollegene i Stage Dolls en hit med låta «Love Cries».

Låta nådde en 46. plass som bestenotering. Frontfigur Torstein Flakne sier suksessen og oppmerksomheten i USA betød mye for dem.

Å gå inn på den lista betyr at man er populær på det mest populære platemarkedet i verden, så det betydde selvsagt mye for et lite band fra Trondheim, sier Flakne, og fortsetter:

– Vi husker det ble sagt at sangen var bra, men at den ikke ville nå helt til topps på grunn av rockesjangerens noe lave status da. 46. plass var i så måte godt gjort. At vi ikke nådde helt til topps på «Billboard» var altså ikke låtas skyld, for den var jo veldig fin, sier han og ler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Video Stage Dolls' "Love Cries" nådde Billboard-lista i 1989

VIDEO: Videoen til Stage Dolls' «Love Cries», som nådde 46. plass på «Billboard»-lista i 1989. Fra NRK-programmet «Panorama».

Video Stargate om USA-suksessen

VIDEO: Den norske produksjonsduoen Stargate har stått bak fire «Billboard»-listetopper. Fra Lørdagsrevyen i 2009.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters