Bestemor på barrikadene

Jeg har en svakhet for å kjøpe klær, men jeg har aldri hatt noe mål om å bli en klimahelt i min egen hverdag. Hvis vi skal greie å forandre noe i samfunnet må vi stå sammen, sier Anne Skranefjell.

Anne Skranefjell
Foto: Privat bilde

 

56 år gamle Anne Skranefjell i Oslo er mormor til lille Oskar og engasjert i Besteforeldreaksjonen. Besteforeldreaksjonen er et resultat av at eldre mennesker har gått sammen for å bidra i kampen mot klimaendringer.

Og hva er vel mer naturlig enn å invitere nettopp bestemor Anne til Sølvsuperprat når NRK nå skal ha Ekstremværuke?

- Det er vår generasjon som har ansvaret for klimaproblemene på kloden, og da kan vi ikke bare sitte rolig i gyngestolen, men gjøre noe for å rette opp, poengterer søndagens gjest i Sølvsuper 23.september. Hun har følgende ønsker for den klimaverdenen lille Oskar skal vokse opp i:

* masse kollektivtransport
* bedre søppelsortering
* at vi kjøper færre ting, og at det vi kjøper har bedre kvalitet
* fordeling av rikdommen i verden slik at alle har nok

Men hva vil Anne Skranefjell gjøre for at Oskar skal bli en miljøbevisst liten kar? Hun har ikke tenkt mye på det så langt. Oskar har ikke fylt året ennå, og hun har bestemt seg for å nyte samværet med ham her og nå uten å tenke for mye på framtid og planlegging.

Likevel, klart hun kommer til å lære ham søppelsortering, at en ikke skal kaste fra seg ting, at for små klær gis videre til andre og det å ta trikken istedenfor å kjøre bil for eksempel.

Selv sørger hun for å kjøpe klimabilletter både for seg selv og døtrene, og hun har ikke bil. Men nei, framstilles som noen klimahelt, det vil hun ikke.

- Jeg har en svakhet for å kjøpe klær, men jeg har aldri hatt noe mål om å bli en klimahelt i min egen hverdag. Hvis vi skal greie å forandre noe i samfunnet må vi stå sammen!

 

Kulturstrøm