Hopp til innhold

Festival ble begjært konkurs tre uker før den skulle starte: – Vi er dypt lei oss

Tre uker før festivalstart fikk artistene som skulle spille på Beitostølen Live beskjed på e-post om at festivalen hadde gått konkurs.

Ole Ivars med ny vokalist

FIKK IKKE BETALT: Ole Ivars fikk aldri forhåndsbetalingen de skulle ha fått fra Beitostølen Live.

– Det er jo en veldig dårlig måte å si ifra på. Det er nesten som å slå opp med kjæresten på SMS, sier William Kristoffersen.

Kristoffersen er bassist og bandleder i Ole Ivars.

Dansebandet skulle i utgangspunktet spille på Beitostølen Live 12. august i år, men for litt over en uke siden fikk de kontrabeskjeden.

– At spillejobben ble avlyst på Beitostølen synes vi er veldig trist. Vi fikk denne jobben i september i fjor, sier Kristoffersen.

William Kristoffersen

BANDLEDER: William Kristoffersen synes det er trist at spillejobben deres på Beitostølen ikke ble noe av.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Fikk aldri forhåndsbetaling

Kontrakten mellom Ole Ivars og arrangøren gikk ut på at dansebandet først skulle få en forhåndsbetaling, for så å få betalt for resten av spillejobben etter festivalen.

Kristoffersen forteller at de begynte å ane ugler i mosen da fakturaen for forhåndsbetalingen ikke ble betalt.

– Det vil jo si at honoraret vi ble enige om med arrangøren, som vi har kontrakt på, ikke er noen ting verdt. Det er ikke mer verdt enn papiret det er skrevet på, sier han.

Tore Halvorsen, Ravi og William Kristoffersen

SKULLE SPILLE: William Kristoffersen sammen med artisten Ravi i 2011. Ravi skulle også spille på Beitostølen Live i sommer.

Foto: Dinamo Story

Ole Ivars fikk tilbud om en annen spillejobb samme helg, som de droppet på grunn av Beitostølen Live.

Tre uker er for kort tid til å bli booket til noe nytt, forteller bandlederen.

Festivalen: – Vi er dypt lei oss

Beitostølen Live skriver på sin nettside at de ikke så noen annen utvei enn å melde oppbud.

– Vi vil begynne med å beklage til alle dere som har kjøpt billetter og alle involverte i det som skulle bli en fantastisk festhelg. Vi er dypt lei oss over å måtte skuffe dere.

Beitostølen Live er avlyst.

AVLYST: Slik ser nettsiden til Beitostølen Live ut nå.

Foto: Skjermbilde

– Med økende konkurranse, stigende priser, krav om forhåndsbetaling i alle ledd, sviktende billettsalg både i år og i fjor, mindre sponsorinntekter samt fravær av offentlig økonomisk støtte, går dessverre ikke regnestykket opp, står det videre.

Festivalsjef Atle Dalen skriver på SMS til NRK at han ikke har noe å legge til på nåværende tidspunkt utenom det som står på nettsiden.

Flere festivaler har måtte avlyse

Beitostølen Live er ikke alene om å avlyse.

En oversikt Dagsavisen har laget viser at også Skral Festival, Kadetten, Oslo Americana og Festival Imperium har avlyst de siste månedene.

– Vi ser at markedet har spissa seg til. De store arrangørene med betydelige økonomiske muskler drar ifra resten av arrangørfeltet, sier daglig leder i Norske Kulturarrangører Siri Haugan Holden.

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske Kulturarrangører. Nå skal de sette inn støtet for å rekruttere flere inn i bransjen.

BEKYMRET: Daglig leder i Norske Kulturarrangører, Siri Haugan Holden, frykter konsekvensene av at flere festivaler ikke overlever.

Foto: Jane Lool / NKA

Haugan Holden forteller at dette går særlig utover de små- og mellomstore festivalene på mindre steder.

– Jeg er redd for at det vil ende med et fattigere kulturtilbud ute i distriktene, som jo er veldig synd, for det finnes publikum over hele landet, sier hun.

Flere ber om penger tilbake

Også publikum blir rammet når festivaler avlyses, men det er ikke sikkert alle får pengene tilbake.

Maren Van Buren Struksnæs i Forbrukerrådet forteller at vanlige forbrukere ofte havner langt bak i køen i en konkursbehandling.

– Men du har en annen mulighet dersom du skulle være så uheldig at festivalarrangøren går konkurs. Det er å kreve en kortreklamasjon. Det vil si at du kan kreve refusjonen dekket av banken din, sier hun.

Maren Van Buren Struksnæs, Kommunikasjonsrådgiver - forbrukerrettigheter og digitale spill i Forbrukerrådet.

FORBRUKERRÅDET: Maren Van Buren Struksnæs sier vanlige forbrukere ofte ikke blir prioritert først i en konkursbehandling.

Foto: Forbrukerrådet

Så langt har en av artistene som skulle spille på Beitostølen meldt et krav til bestyrer av konkursboet.

William Kristoffersen er usikker på om Ole Ivars skal gjøre det samme.

– Jeg skal vurdere det. Men jeg har så lite håp om at det er mulig å få noe penger. Vi er ganske små i forhold til de største navnene her, så det føles litt som at jeg har gitt opp det.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP