Barndomsminner

Da Sigmund Freud ble født skal jordmora ha sagt: «Dette barnet kommer til å bli noe stort». Men «Der Vater» var av en annen oppfatning.

Syk pike i aktiv sykemelding, med ny permanent, tre føtter m krøsjlakkveske Veldig fritt etter Munch
Foto: Tegning Lars Nilsen, NRK, mars 2008

HØR: Sigmund Freud og Ella Fitzgerald, del 2. 8. mars 2008

'

Jeg er likeglad sa gutten

Freud brukte ofte sine egne drømmer som eksempler i boka «Drømmetydning» som kom i 1900. Han er forbausende ærlig. I sin egen drøm om greven av Thun og Hollenstein forteller Freud om en episode han opplevde som barn: Tissetrengt og søvnig gikk han inn på soverommet til foreldrene og gjorde fra seg der. Faren våkna og utbrøt: «Det blir ingen ting av den gutten!»

Freud glemte aldri denne episoden.

Den gjorde vondt.

,

Bearbeide barndomsminner

Da Freud senere i livet begynte å interessere seg for hva som foregår i skallen vår når vi drømmer oppdaget han at barndomsminner, spesielt de smertefulle barndomsminnene, spilte en betydelig rolle i vårt sjelsliv som voksne.

Freud skriver: «Min fars straffetale må ha såret min ærgjerrighet på det frykteligste, for hentydninger til dette opptrinn vender stadig tilbake i mine drømmer, og de er som regel alltid ledsaget av at jeg regner opp mine prestasjoner og suksesser – som om jeg ville si: Der ser du, jeg ble til noe allikevel»

'

Skjelett i skapet

Slik kom Freuds drømmetydning til å anskueliggjøre et fenomen vi alltid har kjent til – men kanskje ikke alltid brydd oss med: De vonde erfaringene fra barndommen som vi alle drasser omkring med – kan plutselig ramle ut av minnenes bankhvelv og gjøre vondt igjen. Smerte og fortvilelse fra barndommen kan erfares som en fossedur i det fjerne. Og en vakker dag - gjerne når vi minst venter det, velter det hele fram og forstyrrer sinnets munterhet.

'

SE: Programleder Nilsen i Harlem, New York: Om Harlemrenessansen og Ella Fitzgeralds debut på Apolloteatret i 1934.

Copyright: NRK

Musikken

Ella Fitzgerald og Roy Eldridge i Amsterdam, sent på femtitallet: «It don't mean a thing if it ain't got that swing»'

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne videoen

'

Knut Borge velger to Ella-klassikere til denne utgaven av Studio Sokrates. Ella og Count Basie, fra albumet «On the Sunny Side of the Street» fra 1963 og fra «Ella at Dukes Place», 1965.

1: My Last Affair

2: A Flower is a Lovesome Thing

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.