Hopp til innhold

Barn blir skremt av barne-TV

Tre av fire barn i 5-6-årsalderen blir redde når de ser barne-TV. Vold og fantasifigurer skremmer mest.

Jente ser på barne-tv

- Fantasifigurer skremmer mest. På andreplass kommer vold, både i barne- og voksentv. Små barn forstår ikke at det de ser ikke er virkelig, sier sosialpsykolog Piia Korhonen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det viser en ny finsk doktoravhandling i sosialpsykologi.

- Vi har mange globale barneprogrammer og en del av disse er ganske voldelige, sier sosialpsykolog Piia Korhonen.

Mye som skremmer

Sosialpsykolog Piia Korhonen bor i Savolax, i Lapinlahti og arbeider som familierådgiver i Iisalmi. Doktorgradsarbeidet baserer seg på to spørreundersøkelser som ble gjort med ti års mellomrom, den første i 1993, den siste i 2003, og doktordisputasen fant sted i fjor.

- I dag blir barna skremt av tegnefilmer som Digimon og Pokemon, men tidligere var det Hufsa i Mummi-serien som var aller verst. Også Scoobidoo ble oppfattet som en veldig skummel tegnefilmserie. Ellers liker ikke barn Vampyrer og Varulver, og mange blir skremt av Disneyfilmer, forteller Piia Korhonen.

”Det gode grøss”

Ingrid Hafstad, som er redaksjonssjef i NRKs tv for små barn, skjønner at små barn blir redd for Hufsa.

- Hufsa er kjempeskummel, og kan nok for noen virke veldig farlig. Samtidig er hun en del av det gode grøss, som vi mener er viktig både for barn og voksne. Å være redd er en del av livet. Det handler om å øve seg på følelser som er vanskelige. Vi er opptatt av å lukke boka med en følelse av harmoni – at barna skal sitte igjen med en god følelse av at det gikk bra til slutt, sier Hafstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liten jente ser på barne-tv

- Å være redd er en del av livet. Det handler om å øve seg på følelser som er vanskelige, sier redaksjonssjef i NRKs tv for små barn, Ingrid Hafstad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mareritt

Det er når boka ikke lukkes at problemene kan oppstå, sier Piia Korhonen. Hun forteller at barna kan bli så skremte av å se på TV at det går ut over hverdagen deres.

- De kan få mareritt, de går med angsten i seg på dagtid, og det hender de får både hodepine og vondt i magen, utdyper Korhonen.

- Fantasifigurer skremmer mest. På andreplass kommer vold, både i barne- og voksen-TV. Små barn forstår ikke at det de ser ikke er virkelig. Nå er det jo ikke slik at TV skremmer alle barn, og barnets personlighet, sosiale liv og oppvekstvilkår spiller også en viktig rolle, sier Korhonen.

Hva synes du om det som vises på barne-TV? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.