Barenboim blir palestiner

En av den klassiske musikkens store profiler er tidenes første til å inneha både israelsk og palestinsk pass.

Daniel Barenboim

Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim har fått palestinsk pass.

Foto: Warner Classics

Han mottok sitt nye palestinske pass etter en konsert i Ramallah på vestbredden sist helg. Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim (65) har fått innvilget palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid for kulturell utveksling mellom ungdom i Israel og arabiske deler av verden.

Solidaritet

- Under svært vanskelige omstendigheter har han vist solidaritet med det palestinske folk, sa Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker og presidentkanidat, under overrekkelsen. Konserten ble holdt til inntekt for medisinsk hjelp for barn på Gazastripen.

Barenboim er kunstnerisk leder både for Staatsoper i Berlin og La Scala i Milano. Han opprettet sitt West-Eastern Divan-orkester sammen med amerikansk-palestinske Edward Said i 1999. Målet med orkesteret er å få israelske og arabiske musikere til å utveksle ideer og spille sammen.

Frittalende og kontroversiell

Under overrekkelsen sa Barenboim at han ser tildelingen som et symbol på det "evige båndet mellom det israelske og palistinske folk". Med referanse til George Bushs uttalelser under sitt nylige besøk til Midt-østen, sa Barenborm at "nå sier selv mennesker uten spesielt høy intelligens at okkupasjonen av Vestbredden må ta slutt".  

For mange israelere er Barenboim en kontroversiell figur, i hovedsak fordi han har promotert antisemitten Richard Wagners musikk, og fremført noe av denne i Jerusalem.

Barenboim besøkte Norge med en konsert i Oslo konserthus i februar. 

(Kilde: The Guardian Unlimited)

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter