Hopp til innhold

Barenboim blir palestiner

En av den klassiske musikkens store profiler er tidenes første til å inneha både israelsk og palestinsk pass.

Daniel Barenboim

Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim har fått palestinsk pass.

Foto: Warner Classics

Han mottok sitt nye palestinske pass etter en konsert i Ramallah på vestbredden sist helg. Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim (65) har fått innvilget palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid for kulturell utveksling mellom ungdom i Israel og arabiske deler av verden.

Solidaritet

- Under svært vanskelige omstendigheter har han vist solidaritet med det palestinske folk, sa Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker og presidentkanidat, under overrekkelsen. Konserten ble holdt til inntekt for medisinsk hjelp for barn på Gazastripen.

Barenboim er kunstnerisk leder både for Staatsoper i Berlin og La Scala i Milano. Han opprettet sitt West-Eastern Divan-orkester sammen med amerikansk-palestinske Edward Said i 1999. Målet med orkesteret er å få israelske og arabiske musikere til å utveksle ideer og spille sammen.

Frittalende og kontroversiell

Under overrekkelsen sa Barenboim at han ser tildelingen som et symbol på det "evige båndet mellom det israelske og palistinske folk". Med referanse til George Bushs uttalelser under sitt nylige besøk til Midt-østen, sa Barenborm at "nå sier selv mennesker uten spesielt høy intelligens at okkupasjonen av Vestbredden må ta slutt".  

For mange israelere er Barenboim en kontroversiell figur, i hovedsak fordi han har promotert antisemitten Richard Wagners musikk, og fremført noe av denne i Jerusalem.

Barenboim besøkte Norge med en konsert i Oslo konserthus i februar. 

(Kilde: The Guardian Unlimited)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters