Barenboim blir palestiner

En av den klassiske musikkens store profiler er tidenes første til å inneha både israelsk og palestinsk pass.

Daniel Barenboim

Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim har fått palestinsk pass.

Foto: Warner Classics

Han mottok sitt nye palestinske pass etter en konsert i Ramallah på vestbredden sist helg. Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim (65) har fått innvilget palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid for kulturell utveksling mellom ungdom i Israel og arabiske deler av verden.

Solidaritet

- Under svært vanskelige omstendigheter har han vist solidaritet med det palestinske folk, sa Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker og presidentkanidat, under overrekkelsen. Konserten ble holdt til inntekt for medisinsk hjelp for barn på Gazastripen.

Barenboim er kunstnerisk leder både for Staatsoper i Berlin og La Scala i Milano. Han opprettet sitt West-Eastern Divan-orkester sammen med amerikansk-palestinske Edward Said i 1999. Målet med orkesteret er å få israelske og arabiske musikere til å utveksle ideer og spille sammen.

Frittalende og kontroversiell

Under overrekkelsen sa Barenboim at han ser tildelingen som et symbol på det "evige båndet mellom det israelske og palistinske folk". Med referanse til George Bushs uttalelser under sitt nylige besøk til Midt-østen, sa Barenborm at "nå sier selv mennesker uten spesielt høy intelligens at okkupasjonen av Vestbredden må ta slutt".  

For mange israelere er Barenboim en kontroversiell figur, i hovedsak fordi han har promotert antisemitten Richard Wagners musikk, og fremført noe av denne i Jerusalem.

Barenboim besøkte Norge med en konsert i Oslo konserthus i februar. 

(Kilde: The Guardian Unlimited)

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland