Barenboim blir palestiner

En av den klassiske musikkens store profiler er tidenes første til å inneha både israelsk og palestinsk pass.

Daniel Barenboim

Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim har fått palestinsk pass.

Foto: Warner Classics

Han mottok sitt nye palestinske pass etter en konsert i Ramallah på vestbredden sist helg. Den israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim (65) har fått innvilget palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid for kulturell utveksling mellom ungdom i Israel og arabiske deler av verden.

Solidaritet

- Under svært vanskelige omstendigheter har han vist solidaritet med det palestinske folk, sa Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker og presidentkanidat, under overrekkelsen. Konserten ble holdt til inntekt for medisinsk hjelp for barn på Gazastripen.

Barenboim er kunstnerisk leder både for Staatsoper i Berlin og La Scala i Milano. Han opprettet sitt West-Eastern Divan-orkester sammen med amerikansk-palestinske Edward Said i 1999. Målet med orkesteret er å få israelske og arabiske musikere til å utveksle ideer og spille sammen.

Frittalende og kontroversiell

Under overrekkelsen sa Barenboim at han ser tildelingen som et symbol på det "evige båndet mellom det israelske og palistinske folk". Med referanse til George Bushs uttalelser under sitt nylige besøk til Midt-østen, sa Barenborm at "nå sier selv mennesker uten spesielt høy intelligens at okkupasjonen av Vestbredden må ta slutt".  

For mange israelere er Barenboim en kontroversiell figur, i hovedsak fordi han har promotert antisemitten Richard Wagners musikk, og fremført noe av denne i Jerusalem.

Barenboim besøkte Norge med en konsert i Oslo konserthus i februar. 

(Kilde: The Guardian Unlimited)

Kulturstrøm

  • TV-spesial med Adele hos Oprah

    Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.

  • Sterk fransk åpningshelg

    Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

    – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.