Hopp til innhold

Bare høre, ikke se

Du ser henne vanligvis på scenen, filmlerretet eller på TV. Men Ane Dahl Torp trives minst like godt med å spille ut mørke tanker og dramatiske hendelser i et radioteaterstudio på Marienlyst.

Skkuespiller Ane Dahl Torp
Foto: Hege fagerheim / NRK

Hun har laget radiodrama før, men det er en stund siden. Så hvordan var det å komme tilbake?

- Det har vært kjempegøy! Jeg har spilt Frøken Detektiv tidligere, men dette er første gang jeg har gjort skikkelige voksengreier og det er veldig annerledes. Det er faktisk det morsomste jeg har vært med på, på kjempelenge. Det er så skuespillerorientert, ingen venting på teknikk, bare rett på.

- Og så har det vært utrolig inspirerende å jobbe med en så flink skuespillerkollega som Cecilie Mosli, som har hatt regien, sier Ane.

Instuktør Cecilie Mosli

Cecilie Mosli instruerer en scene i 'Døden ved vann'.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Rotløs og ensom

Det er den psykologiske thrilleren ”Døden ved vann” som samlet noen av våre beste skuespillere i studio på tampen av 2010, med Ane i spissen i hovedrollen som Liss.

- Hun er rotløs, ensom, lever et liv i Amsterdam med mye festing og dop, og innbiller seg at hun greier seg best på egen hånd. Det er bare ett menneske hun er nært knyttet til. Det er søsteren, og så forsvinner hun, forteller Ane.

Nærbilder i radio

Jakten på søsteren åpner en sluse til fortrengte barndomsminner. Vanskelige minner. Og det må da være vanskelig å få fram når man bare har stemmen å lene seg på?

- Læreren min på Skuespillerhøgskolen, Irina Malochevskaja, sa at teater handler om tre ting: å se, å høre og å oppfatte. Men her kan man bare høre! Det betyr at man må avsløre ting i stemmen, som man ellers ville ha skjult, sier Ane og legger til:

- På en måte blir man fratatt kroppen, men samtidig er jo kroppen med. Man hører på pusten om du sitter, står eller går, for eksempel. Radio er ekstremt tett på. Vi skaper nærbilder som ville vært ekstrem close-up på film og så tett som man aldri kommer på teateret, påpeker Ane.

Skuespiller Ane Dahl Torp

Bare Ane og mikrofonen. Resultatet av arbeidet i studio kan du høre neste år.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Fin, mørk og kald transportetappe

I motsetning til å spille teater på kveldstid, starter arbeidsdagen i radioteateret gjerne før åtte. Det har betydd mange tidlige morgener for hovedrolleinnehaveren.

- Fint å være tidlig på’n, finne favorittsetet på bussen og sitte der med en kopp varm kaffe mens man kjører i mørket bort til Marienlyst. Det har vært en veldig hyggelig transportetappe. Og så har jeg jo vært med nesten hele tiden, så jeg har tatt i mot utrolig mange hyggelige kolleger med en kaffe når de har kommet i studio, ler Ane.

Krim på søndag neste år

Døden ved vann er på fire episoder og basert på Torkil Damhaugs roman, og kommer på P1 i det nye krimmagasinet som skal gå på P1 neste år.

Krimhørespillene blir da flyttet fra lørdag til søndag.

Andre skuespillere du kan høre i Døden ved vann, og som har blitt varmt tatt i mot av en kaffeserverende Ane før tortur, mord og andre grusomheter er begått i studio, er blant andre Tone Beate Mostraum, Kristin Grue, Espen Reboli Bjerke, Kim Sørensen, Mattis Nyquist, Nils Ole Oftebro, Laila Goody, Jørgen Langhelle, Ågot Sendstad, Gjertrud Jynge, Axel Aubert, Trond Brænne og Lars Olav Rian Brynhildsen.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til enormt dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.