NRK Meny
Normal

Bare høre, ikke se

Du ser henne vanligvis på scenen, filmlerretet eller på TV. Men Ane Dahl Torp trives minst like godt med å spille ut mørke tanker og dramatiske hendelser i et radioteaterstudio på Marienlyst.

Skkuespiller Ane Dahl Torp
Foto: Hege fagerheim / NRK

Hun har laget radiodrama før, men det er en stund siden. Så hvordan var det å komme tilbake?

- Det har vært kjempegøy! Jeg har spilt Frøken Detektiv tidligere, men dette er første gang jeg har gjort skikkelige voksengreier og det er veldig annerledes. Det er faktisk det morsomste jeg har vært med på, på kjempelenge. Det er så skuespillerorientert, ingen venting på teknikk, bare rett på.

- Og så har det vært utrolig inspirerende å jobbe med en så flink skuespillerkollega som Cecilie Mosli, som har hatt regien, sier Ane.

Instuktør Cecilie Mosli

Cecilie Mosli instruerer en scene i 'Døden ved vann'.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Rotløs og ensom

Det er den psykologiske thrilleren ”Døden ved vann” som samlet noen av våre beste skuespillere i studio på tampen av 2010, med Ane i spissen i hovedrollen som Liss.

- Hun er rotløs, ensom, lever et liv i Amsterdam med mye festing og dop, og innbiller seg at hun greier seg best på egen hånd. Det er bare ett menneske hun er nært knyttet til. Det er søsteren, og så forsvinner hun, forteller Ane.

Nærbilder i radio

Jakten på søsteren åpner en sluse til fortrengte barndomsminner. Vanskelige minner. Og det må da være vanskelig å få fram når man bare har stemmen å lene seg på?

- Læreren min på Skuespillerhøgskolen, Irina Malochevskaja, sa at teater handler om tre ting: å se, å høre og å oppfatte. Men her kan man bare høre! Det betyr at man må avsløre ting i stemmen, som man ellers ville ha skjult, sier Ane og legger til:

- På en måte blir man fratatt kroppen, men samtidig er jo kroppen med. Man hører på pusten om du sitter, står eller går, for eksempel. Radio er ekstremt tett på. Vi skaper nærbilder som ville vært ekstrem close-up på film og så tett som man aldri kommer på teateret, påpeker Ane.

Skuespiller Ane Dahl Torp

Bare Ane og mikrofonen. Resultatet av arbeidet i studio kan du høre neste år.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Fin, mørk og kald transportetappe

I motsetning til å spille teater på kveldstid, starter arbeidsdagen i radioteateret gjerne før åtte. Det har betydd mange tidlige morgener for hovedrolleinnehaveren.

- Fint å være tidlig på’n, finne favorittsetet på bussen og sitte der med en kopp varm kaffe mens man kjører i mørket bort til Marienlyst. Det har vært en veldig hyggelig transportetappe. Og så har jeg jo vært med nesten hele tiden, så jeg har tatt i mot utrolig mange hyggelige kolleger med en kaffe når de har kommet i studio, ler Ane.

Krim på søndag neste år

Døden ved vann er på fire episoder og basert på Torkil Damhaugs roman, og kommer på P1 i det nye krimmagasinet som skal gå på P1 neste år.

Krimhørespillene blir da flyttet fra lørdag til søndag.

Andre skuespillere du kan høre i Døden ved vann, og som har blitt varmt tatt i mot av en kaffeserverende Ane før tortur, mord og andre grusomheter er begått i studio, er blant andre Tone Beate Mostraum, Kristin Grue, Espen Reboli Bjerke, Kim Sørensen, Mattis Nyquist, Nils Ole Oftebro, Laila Goody, Jørgen Langhelle, Ågot Sendstad, Gjertrud Jynge, Axel Aubert, Trond Brænne og Lars Olav Rian Brynhildsen.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.