Hopp til innhold

Bård viser deg fotballkrigene

Bård Tufte Johansen har reist til verdens mest fotballgale avkroker for å se nærmere på fotballkampene som får fans, byer og hele nasjoner til å gå fullstendig fra konseptene. Se Fotballkrigen her.

Bård Tufte Johansen på fotballkrig i Istanbul
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Jeg ser ingenting, men når jeg blir skjøvet overende vet jeg at det er mål, sier Bård på fotballkamp i Istanbul. Klikk på bildet for å se video.

Bård Tufte Johansen i Istanbul for å se Tyrkias to største fotballag

Det koker på tribunen i Istanbul, noe Bård får merke når det blir mål, som du kan se i klippet ovenfor.

Det er tvilsomt om noen sport både samler og splitter folk i samme grad som fotball. Fotballentusiast Bård Tufte Johansen har vært innom seks av verdens mest intense fotballkamper for å lage programmet «Fotballkrigen».

Steinet og bedt

På veien har han blitt steinet i Iran , bedt til Gud om seier i Sør-Afrika, blitt hetset på tyrkisk og vært gjennom mange andre prøvelser. Alt dette for å finne ut av hva som ligger til grunn for at 22 mann og en ball får vanlige mennesker til å legge all fornuft på hylla.

Selve fotballen er bare en bestanddel i programmet og Tufte Johansen kan fortelle at «Fotballkrigen» passer minst like bra for de som ikke liker fotball.

– Programmet handler om folk, vennskap, kultur og idrettsglede og ikke vold, blod og tragedier slik man skulle tro omfotballens mest beryktede kamper. Derfor tror jeg at Fotballkrigen passer minst like bra for de som ikke er interesserte i fotball, sier Tufte Johansen.

Han har også reist for å treffe folket og kulturen rundt fotballkampen.

– Jeg håper at folk vil få en forståelse av hva som gjør fotball til verdens viktigste idrett, og hele kulturen som ligger bak. Selve fotballkampen blir i grunn bare en parentes da det er personene, kulturene og hendelsene rundt vi har fokus på i programmet.

Tyrkisk straffe

Fenerbahce – Galatasaray

Fenerbahce – Galatasaray beskrives som verdens mest intense lokaloppgjør.

Foto: NRK

I første program er det Tyrkias storoppgjør mellom Istanbuls bitre rivaler, Fenerbache og Galatasaray som står i fokus.

Dette oppgjøret er referert til som verdens mest intense lokaloppgjør og Tufte Johansen kan bekrefte at alt som minner om eleganse og vennskaplighet er borte.

– Det spesielle med dette oppgjøret er at det ikke er noen åpenbar grunn til at de to lagene hater hverandre. Det er ingen religiøs konflikt, fattig mot rik eller andre grunner man ser i andre tilsvarende kamper. Dette er en kultur som har utviklet seg gradvis og like viktig som å vinne, er det å såre motparten. Sangene og tilropene fra tribunene er temmelig drøye, så det er nesten forståelig at det koker over en gang i blant, forteller Tufte Johansen.

Banket opp nissen

Selv om kampene er tøffe, skildrer Tufte Johansen hendelsene på tribunen og utsiden av stadion som minst like innholdsrike.

– At kampen foregår på andre steder enn selve banen så vi i Argentina, på oppgjøret mellom Boca Juniors og River Plate. Der gikk River Plate-fansen med munnbind for å markere at Boca-fansen er fattige og lukter vondt, sier han.

Der kalles kampen mellom rivalene for Superclasico, og skillene mellom supporterne er viktig, også i klesveien.

– Før kampen så vi en kar som måtte gå barbeint på ordre fra politiet. Grunnen var at han hadde en gul prikk på skoene, og det var nok til å symbolisere tilhørighet med Boca Juniors.

– Vi hørte også historien da julenissen ble banket opp. Han hadde rød og hvit drakt og åpenbare sympatier i retning av River Plate. Det blir jo nesten barnslig , men det er utvilsomt morsomt! ler han.

Ikke som i Norge

Når det kommer til norske oppgjør, er det vanskelig å finne noe som kan sammenlignes.

– Mange mener at LSK mot VIF er et oppgjør som kan trekkes frem som et typisk hatoppgjør. Men etter å ha vært gjennom disse seks kampene, er det ikke sammenlignbart på noe vis. Jeg tror nok at følelsene kan være like, men ettersom vi mangler utrykksformen i Norge, blir det veldig tamt i forhold, forteller Tufte Johansen og gir et eksempel:

– Etter kampen i Tyrkia så vi en gammel mann som gikk hjem på bare en sko. Han hadde tydeligvis blitt så engasjert at han hadde kastet den andre skoen i sinne og det er litt symboliserende for hva slags følelser som får utløp på en del av disse kampene.

04.03, Fenerbache - Galatasaray
I det første programmet drar Bård til Istanbul for å se Tyrkias to største fotballag, Fenerbahce – Galatasaray. Oppgjøret mellom disse kalles verdens mest intense lokaloppgjør. Lagene holder begge til i Istanbul, men i hver sin verdensdel: Asia og Europa.

11.03, Kaizer Chiefs - Orlando Pirates
I VM-nasjonen Sør-Afrika er ingenting viktigere enn oppgjøret mellom Chiefs og Pirates. Bård Tufte Johansen kjøper seg en sovepose og bosetter seg hos supporterne i en av verdens mest voldelige byer.

18.03, El Salvador - Honduras
Kampen mellom disse landene endte i krig i 1969, og foran dette års VM møttes de på nytt til en avgjørende VM-kamp. For de små landene i Latin-Amerika betyr suksess på fotballbanen alt.

25.03, Rangers - Celtic
Rivaliseringen mellom Glasgow-lagene Rangers og Celtic er en del av en større konflikt, nemlig kampen mellom katolikker og protestanter, mellom kongetro briter, og irske immigranter. Kampen kalles The Old Firm, og hatet stikker dypere her, enn på noen andre fotballbaner i Europa.

08.04, River Plate - Boca Juniors
Kanskje verdens mest berømte fotballkamp, og det tydeligste symbolet på kampen mellom fattig og rik i Sør-Amerika. Men møtet med argentinsk fotballkultur er også møtet med blodig, organisert kriminalitet.

15.04, Persepolis - Esteghlal
Lokalderbyet i Tehran er Asias største kamp. En av verdens største arenaer fylles av hundre tusen menn, kampene spilles under store plakater av Ayatollah Khomeini og følges med argusøyne av presteskapet.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP