Hopp til innhold

Kinesisk avis etter falsk sexy-kåring: – Vi dekket saken objektivt

Kinesisk kommunistavis gikk fem på falsk kåring og ble gjort til latter over hele verden. Nå har de avpublisert saken, men mener de ikke har gjort noe galt.

People's Daily Onlines sak om Kimg Jung-Un som verdens mest sexy mann.

Slik så det ut da People's Daily Onlines sak om Kim Jung-Un fremdeles lå ute.

Foto: Skjermdump

Som NRK.no skrev i går , tok avisa til Kinas kommunistiske parti, People's Daily Online, en ironisk kåring nokså bokstavelig. Satirenettstedet The Onion publiserte nemlig sin årvisse kåring av verdens mest sexy mann, og årets tittel gikk til Nord-Koreas leder, Kim Jong-un.

Dette tok den kinesiske avisa, som stort sett publiserer myndighetsvennlige saker, for god fisk, og laget en sak som de publiserte til sine millioner av lesere. Til glede for de samme leserne, la de ved et bildegalleri med 55 bilder av diktatoren.

Avisa fikk i etterkant mye oppmerksomhet rundt kåringa, men kanskje ikke av den typen de hadde forventet. Historien spredde seg nemlig som ild i tørt gress på kinesiske sosiale medier, der avisa ble gjort til latter. I tillegg spredde den seg fort til medier over hele verden.

– En helt vanlig sak

Kim Jong-Un

Nord-Koreas leder, som i et stakket øyeblikk var verdens mest sexy mann.

Foto: KNS / Afp/ NTB Scanpix

En blogger mente sågar redaktøren burde ta sin hatt og gå, ifølge National Post.

Redaktøren selv sier i en kort kommentar til National Post at:

– Dette var bare en helt vanlig sak. Vi dekket The Onions sak objektivt og basert på fakta.

Saken er nå avpublisert. Det er imidlertid ikke første gang statlige medier i land vi ikke liker å sammenligne oss med tar The Onions saker seriøst.

Flere tabber

I 2002 skal The Beijing News også ha sitert The Onion på at den amerikanske kongressen truet med å forlate Washington DC til fordel for Memphis eller Charlotte, med mindre de fikk installert en nedtrekkbar kuppel på den verdenskjente bygningen.

Tidligere i år meldte det iranske nyhetsbyrået Fars at amerikanerne flest ville heller ha den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad i stedet for den sittende president Barack Obama. Avsender var selvfølgelig også denne gang The Onion.

The Onion, som selv kaller seg America’s finest newssource, publiserer satiriske nyhetssaker på en sågjennomført måte at selv journalister og politikere går fem på.

Tidligere i år sendte de representanten Baratunde Thurston til Nordiske Mediedager i Bergen, der han ble intervjuet av Trygdekontorets Thomas Seltzer. Se video av den seansen her.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.