Hopp til innhold

Arve Solstad er død

Dagbladets manegårige sjefredaktør Arve Solstad døde i sitt hjem i Oslo fredag. Han ble 80 år gammel.

Arve Solstad

DØDE FREDAG: Mangeårig Dagbladet-redaktør Arve Solstad er død, 80 år gammel. Her er han under lanseringen av biografien «Storoksen» i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var Solstads familie som bekreftet dødsfallet til NTB fredag formiddag.

– En av etterkrigstidens største

Solstad, som fikk tilnavnet «Storoksen», var Dagbladets ansvarlige redaktør fra 1973 til 1989.

John Arne Markussen

HYLLER FORGJENGEREN: Dagbladet-redaktør John Arne Markussen kaller Solstad en av etterkrigstidens største redaktører i norsk presse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Christopher Hals Gylseth

LEGENDE: Forfatter og Solstad-biograf Christopher Hals Gylseth trekker frem Solstads bidrag til den politiske journalistikken i Norge.

Foto: Aschehoug

– Vi snakker om en av etterkrigstidens største redaktører, en mann som ble redaktør i det man må kalle gullalderen for Dagbladet og norske aviser, sier avisas nåværende redaktør John Arne Markussen til NRK.

Under Solstads tid som redaktør frigjorde Dagbladet seg fra sine bånd til partiet Venstre, og gikk over til tabloidformatet avisen har i dag.

– Hans største bragd var fornyelsen av den politiske journalistikken, at han tok Dagbladet vekk fra å være et partiorgan for Venstre. Han frigjorde Dagbldet, og det inspirerte flere andre aviser til å bryte partilojalitete, sier Markussen.

Christopher Hals Gylseth ga i 2011 ut Solstad-biografien «Storoksen. Arve Solstad og Dagbladet. Han kaller presseveteranen en legende innen norsk journalistikk.

Gylseth trekker blant annet frem hvordan Solstad som journalist på 1960-tallet fornyet den politiske journalistikken som sjanger.

– Avisene hørte opprinnelig til hver sine politiske partier, og når politikerne snakket, refererte journalistene uten å stille spørsmål eller analysere. Arve analyserte og spurte om de bakenforliggende motivene, ting vi i dag tar for gitt, men som var nytt på 1960-tallet.

Langt liv i Dagbladet

Solstad var opprinnelig fra Orkdal i Sør-Trøndelag, men flyttet til Oslo for å studere statsvitenskap i 1956.

Under studietiden begynte Solstad å jobbe som som vikar i Dagbladet, og etter å ha avlagt magistereksamen, ble han fast ansatt i avisa i 1965.

Deretter gikk han gradene fra reporter til leder for politisk avdeling til han i 1973 inntok redaktørstolen.

I 1968 mottok han Narvesen-prisen for fremragende journalistikk, forløperen til Den store journalistprisen. I 1994 ble han utnevnt til professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Solstad fortsatte å skrive for Dagbladet frem til han gikk av med pensjon i 2002.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.