Arve Solstad er død

Dagbladets manegårige sjefredaktør Arve Solstad døde i sitt hjem i Oslo fredag. Han ble 80 år gammel.

Arve Solstad

DØDE FREDAG: Mangeårig Dagbladet-redaktør Arve Solstad er død, 80 år gammel. Her er han under lanseringen av biografien «Storoksen» i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var Solstads familie som bekreftet dødsfallet til NTB fredag formiddag.

– En av etterkrigstidens største

Solstad, som fikk tilnavnet «Storoksen», var Dagbladets ansvarlige redaktør fra 1973 til 1989.

John Arne Markussen

HYLLER FORGJENGEREN: Dagbladet-redaktør John Arne Markussen kaller Solstad en av etterkrigstidens største redaktører i norsk presse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Christopher Hals Gylseth

LEGENDE: Forfatter og Solstad-biograf Christopher Hals Gylseth trekker frem Solstads bidrag til den politiske journalistikken i Norge.

Foto: Aschehoug

– Vi snakker om en av etterkrigstidens største redaktører, en mann som ble redaktør i det man må kalle gullalderen for Dagbladet og norske aviser, sier avisas nåværende redaktør John Arne Markussen til NRK.

Under Solstads tid som redaktør frigjorde Dagbladet seg fra sine bånd til partiet Venstre, og gikk over til tabloidformatet avisen har i dag.

– Hans største bragd var fornyelsen av den politiske journalistikken, at han tok Dagbladet vekk fra å være et partiorgan for Venstre. Han frigjorde Dagbldet, og det inspirerte flere andre aviser til å bryte partilojalitete, sier Markussen.

Christopher Hals Gylseth ga i 2011 ut Solstad-biografien «Storoksen. Arve Solstad og Dagbladet. Han kaller presseveteranen en legende innen norsk journalistikk.

Gylseth trekker blant annet frem hvordan Solstad som journalist på 1960-tallet fornyet den politiske journalistikken som sjanger.

– Avisene hørte opprinnelig til hver sine politiske partier, og når politikerne snakket, refererte journalistene uten å stille spørsmål eller analysere. Arve analyserte og spurte om de bakenforliggende motivene, ting vi i dag tar for gitt, men som var nytt på 1960-tallet.

Langt liv i Dagbladet

Solstad var opprinnelig fra Orkdal i Sør-Trøndelag, men flyttet til Oslo for å studere statsvitenskap i 1956.

Under studietiden begynte Solstad å jobbe som som vikar i Dagbladet, og etter å ha avlagt magistereksamen, ble han fast ansatt i avisa i 1965.

Deretter gikk han gradene fra reporter til leder for politisk avdeling til han i 1973 inntok redaktørstolen.

I 1968 mottok han Narvesen-prisen for fremragende journalistikk, forløperen til Den store journalistprisen. I 1994 ble han utnevnt til professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Solstad fortsatte å skrive for Dagbladet frem til han gikk av med pensjon i 2002.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.