Hopp til innhold

Arve Solstad er død

Dagbladets manegårige sjefredaktør Arve Solstad døde i sitt hjem i Oslo fredag. Han ble 80 år gammel.

Arve Solstad

DØDE FREDAG: Mangeårig Dagbladet-redaktør Arve Solstad er død, 80 år gammel. Her er han under lanseringen av biografien «Storoksen» i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var Solstads familie som bekreftet dødsfallet til NTB fredag formiddag.

– En av etterkrigstidens største

Solstad, som fikk tilnavnet «Storoksen», var Dagbladets ansvarlige redaktør fra 1973 til 1989.

John Arne Markussen

HYLLER FORGJENGEREN: Dagbladet-redaktør John Arne Markussen kaller Solstad en av etterkrigstidens største redaktører i norsk presse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Christopher Hals Gylseth

LEGENDE: Forfatter og Solstad-biograf Christopher Hals Gylseth trekker frem Solstads bidrag til den politiske journalistikken i Norge.

Foto: Aschehoug

– Vi snakker om en av etterkrigstidens største redaktører, en mann som ble redaktør i det man må kalle gullalderen for Dagbladet og norske aviser, sier avisas nåværende redaktør John Arne Markussen til NRK.

Under Solstads tid som redaktør frigjorde Dagbladet seg fra sine bånd til partiet Venstre, og gikk over til tabloidformatet avisen har i dag.

– Hans største bragd var fornyelsen av den politiske journalistikken, at han tok Dagbladet vekk fra å være et partiorgan for Venstre. Han frigjorde Dagbldet, og det inspirerte flere andre aviser til å bryte partilojalitete, sier Markussen.

Christopher Hals Gylseth ga i 2011 ut Solstad-biografien «Storoksen. Arve Solstad og Dagbladet. Han kaller presseveteranen en legende innen norsk journalistikk.

Gylseth trekker blant annet frem hvordan Solstad som journalist på 1960-tallet fornyet den politiske journalistikken som sjanger.

– Avisene hørte opprinnelig til hver sine politiske partier, og når politikerne snakket, refererte journalistene uten å stille spørsmål eller analysere. Arve analyserte og spurte om de bakenforliggende motivene, ting vi i dag tar for gitt, men som var nytt på 1960-tallet.

Langt liv i Dagbladet

Solstad var opprinnelig fra Orkdal i Sør-Trøndelag, men flyttet til Oslo for å studere statsvitenskap i 1956.

Under studietiden begynte Solstad å jobbe som som vikar i Dagbladet, og etter å ha avlagt magistereksamen, ble han fast ansatt i avisa i 1965.

Deretter gikk han gradene fra reporter til leder for politisk avdeling til han i 1973 inntok redaktørstolen.

I 1968 mottok han Narvesen-prisen for fremragende journalistikk, forløperen til Den store journalistprisen. I 1994 ble han utnevnt til professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Solstad fortsatte å skrive for Dagbladet frem til han gikk av med pensjon i 2002.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP