Hopp til innhold

Artister selger totalopplevelser: – Det holder ikke bare med gode låter og fin stemme

Konsepter blir stadig viktigere for artister, mener musikkviter Audun Molde. I sommer har norske artister lokket med seg publikum til fjells og til sjøs.

Daniel Kvammen er én av flere artister som holder sommerkonsertene sine på utradisjonelt vis. Han har tatt turen opp til Norges høyeste fjell for å spille for publikummet sitt der.

– Jeg bruker ganske mye tid på å tenke ut tanker om hvordan jeg kan dele fine opplevelser med mitt publikum.

– Jeg tror det er det til syvende og sist handler om; at man har lyst til å gjøre noe spesielt.

Som en naturglad musiker har han valgt å spille for publikummet sitt på fjellet.

– Man har vært på Rockefeller liksom. Det er fett å være på Rockefeller, men det er fetere å være på Galdhøpiggen.

– Det er det ingen tvil om.

Daniel Kvammen, Moddi og Vidar Villa

–  Det blir en mer totalopplevelse som er litt unik. Man er på en båt og har konsert der, sier Vidar Villa som holder konsertene sine på en båt i sommer.

Foto: Private bilder

Vidar Villa derimot har kjøpt en båt og reist til sjøs.

– Først og fremst er det så sykt gøy å bare være få lov til å være ute og spille for litt folk igjen.

– Men det beste med å gjøre det på denne måten, er at det blir litt mer enn bare en konsert, sier 30 år gamle artisten.

Vidar Villa

Vidar Villa har spilt 32 konserter på 30 dager.

Foto: Privat

Han har tatt med seg båten rundt om i hele landet og spilt hele 32 konserter på 30 dager. Publikum får komme om bord og oppleve musikken hans på dekk.

– Jeg merker på folkene at de blir glad for å få noe mer enn bare å komme å høre noen spille – en slags totalopplevelse, forteller han.

Vidar Villa sin båt.

Vidar Villa sin båt.

Foto: Privat

Musikkopplevelser handler om hele rammen rundt

Konsepter blir stadig viktigere for artister, mener musikkviter Audun Molde.
En totalopplevelse vil antakelig huskes bedre, og dermed være god markedsføring videre.

– Musikkopplevelser handler ikke bare om artistene som står på scenen, men det handler om rammen rundt. Hele konteksten og stedet vi opplever musikken har betydning, sier han.

– Hvis man kan ta den festivalopplevelsen inn også når det ikke arrangeres festival, så får man en historie.

Og snakker om det å kombinere konserten for eksempel med naturopplevelser.

– Ved å gi publikummet mer enn bare en konsert, så lager man en fortelling som folk husker som «Husker du at Daniel Kvammen spilte på Galdhøpiggen»?

Audun Molde

Musikkviter Audun Molde. Førstelektor i musikk ved Høyskolen Kristiania.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Artister selger opplevelser

Mens Daniel Kvammen har spilt konsert på Galdhøpiggen og Vidar Villa har vært ute på en båtturné, så har Pål Moddi Knutsen gått pilegrimsruten fra Oslo til Trondheim.

Når vi snakker med han aner han ikke hvor han befinner seg, fordi han har lagt smarttelefonen ligge hjemme. Han er ikke tilgang på internett. Han går virkelig «all in».

– Jeg aner ikke hvor jeg befinner meg, men jeg er 40 km fra Trondheim sier artisten, Pål Moddi Knutsen i andre enden av Nokia-telefonen han har tatt med seg.

Vi spør om ikke han synes at flere artister burde gjøre som han?

– Alle må finne sin stil, men det å gå denne pilegrimsreisen har for meg vært veldig spennende, både på musikalsk plan og ikke minst personlig.

– Det å lage gode konsepter lage en god ramme – selge inn en totalopplevelse, det er kjempeviktig. Det holder ikke med gode låter og en fin stemme, men artister må selge opplevelser.

Pål Moddi Knusdsen

Pål Moddi Knutsen.

Foto: Privat

Vidar Villa tok saken i egne hender og leide en båt i 2020. I år har han kjøpt en båt. Denne videoen er fra 2020.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.