Hopp til innhold

Apple vil gjøre skolebøkene elektroniske

Apple vil at skoleelever skal bruke nettbrett i stedet for papirbøker. Nå lanserer selskapet storsatsing på e-bøker for skolesektoren.

Philip Schiller

Ingen tvil om hva Apples markedsdirektør Philip Schiller mener om tradisjonelle papirbøker under presentasjonen av «Ibooks 2» ved Guggenheim-museet i New York.

Foto: MARIO TAMA / Afp

«Ibooks 2» ble presentert under en pressekonferanse ved Guggenheim-museet i New York i ettermiddag.

Tjenesten er en oppdatering av «Ibooks», en gratis applikasjon til Ipad du kan kjøpe elektroniske bøker gjennom. Og nå skal Apple satse mer på faglitteratur.

– Det er ikke vanskelig å forstå at en fysisk lærebok ikke alltid er det ideelle læremiddelet. Det er tungvint, sa Apples markedsdirektør Phil Schiller under presentasjonen, ifølge Reuters.

Sterke navn med på laget

Derfor setter Apple inn store krefter på å få skoleelever til å bruke deres nettbrett Ipad i stedet for fysiske papirbøker.

– Utdanningssektoren er på mange måter ennå i den mørke middelalderen, og har utfordringer som er svært grunnleggende, sa Schiller.

Apple har sterke navn med seg på laget. Forlagene Pearson PLC, McGraw-Hill og Houghton Mifflin Harcourt har 90 prosent av lærebokmarkedet i USA. De skal alle tilby sine bøker gjennom tjenesten.

Lærebøker for videregående skole i USA vil koste 14,99 dollar eller mindre gjennom den nye tjenesten – altså maksimalt 89 kroner.

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i Carat ser mange fordeler ved nettbrettbasert undervisning sammenliknet med papirbøker.

– Først og fremst fordi du kan få nye versjoner fortløpende. Tenk hvor fort historiebøker blir avlegs. Med en Ipad-bok kan du automatisk få oppdateringer når Øst-Tyskland og Vest-Tyskland plutselig ikke finnes lenger, sier han.

– Vil forandre forlagsbransjen

Øyvind Solstad

Carats Øyvind Solstad har tro på at Apples nye løsning er starten på en endring av forlagsbransjen.

Sammen med tjenesten ble også applikasjonen «Ibooks Author» lansert.

Den lar deg enkelt lage dine egne elektroniske fagbøker – for salg gjennom Apples e-bokhandel.

– Det blir da svært enkelt å tilrettelegge en bok for publisering i moderne e-bokformat. Det er bare å dra og slippe elementer, og det du ser er det du får. Tenk konsekvensene det kan få, sier Solstad, og fortsetter:

– Nå kan du lage boka di helt sjøl, og sende den til Apples bokbutikk. Alle som har noenlunde peiling på et tema kan lage egne bøker. Ulempen er selvsagt at du er stengt inne i Apple-verdenen.

– Hva vil skje med de store forlagene da?

– Jeg tror ikke Aschehoug og Gyldendal går konk neste uke, for å si det sånn. De store forlagene har sin funksjon. Men mange mindre miljøer får muligheten til å lage ting og få dem ut i verden, sier han, og gir et eksempel:

– Plutselig kan for eksempel professorer på et universitet gå sammen og lage lærebøker utenom et forlag. Det kommer ikke til å rive ned de store forlagene over natta, men det kommer til å forandre ting. Jeg synes det er kjempespennende.

LES OGSÅ:

Philip Schiller

Philip Schiller fra torsdagens presentasjon i New York.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Kulturstrøm

 • Pogues-bassist er død

  Darryl Hunt, bassist i punkbandet The Pogues, er død. Han ble 72 år gammel.

  Bandet skriver på Twitter at de er tristere enn ord kan uttrykke etter at Hunt døde i London mandag, skriver nyhetsbyrået PA.

  Hunt ble født i engelske Hampshire 4. mai 1950. Han ble en del av The Pogues i 1986 og var blant annet med på albumet «If I Should Fall From Grace», som inkluderer deres mest kjente låt, den moderne juleklassikeren «Fairytale of New York».

  Bassisten var en del av besetningen til og med det siste albumet «Pogue Mahone», som kom i 1996. Han er kreditert som låtskriver på en rekke sanger.

  (©NTB)

 • Vestli ny Tono-direktør

  Karl Vestli (53) blir ny administrerande direktør i Tono når Cato Strøm gir seg etter 33 år i stillinga, skriv Tono i ei pressemelding.

  Vestli kjem frå stillinga som divisjonsdirektør for strategi i Direktoratet for e-helse. Han har tidlegare jobba i Schibsted, Aftenposten og Dagens Næringsliv.