Hopp til innhold

Apple-TV til neste jul?

Apple-analytiker råder folk til å vente med å kjøpe TV - sier Apples egen iTV kommer til å bli «awesome».

AppleTV

Vi vet ingenting om hvordan iTV kommer til å se ut, men at den kommer til å ha utseendemessig slektskap med iMac-en gir nok ikke veldig høye odds.

Foto: Apple

Apple nøyer seg ikke med å være svære på telefoner, nettbrett og datamaskiner. Nå er de, ifølge analytiker Gene Munster, snart klare til å prøve seg i TV-verdenen også.

Munster kom med sin spådom på IGNITION: Future of Media-konferansen i New York tidligere i uka, og gikk så langt som å anbefale folk som skulle kjøpe TV med å vente til de fikk se hva Apple har å by på.

Foreløpig "bare en hobby"

Apple har holdt på med TV siden de lanserte Apple TV-boksen tidlig i 2007, men har ifølge seg sjøl bare sett på dette om "en hobby".

Denne boksen, som kobles til TV-en, har kobla blant annet iTunes og egne datamaskiner opp mot TV-apparatet.

Munster tror Apple har innsett at seerne ikke har lyst på ekstra dingser som må kobles til TVen, men heller et apparat der alt er integrert - og at det er derfor giganten nå har begynt arbeidet med sitt eget TV-apparat.

Ryktene om Apples egen TV har summa før, men selskapet har selv valgt å ikke kommentere dette.

Tredjepartsutviklere?

Eirik Solheim

Eirik Soheim tror Apple er i stand til å lykkes i TV-markedet.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Eirik Solheim i NRKbeta tror iTV kan slå an så fremt Apple tillater eksterne parter å lage apper og spill til TVen - noe som har fungert svært godt for iPhone og iPad.

– Dette blir ikke ordentlig spennende før de åpner for tredjepartsutviklere. Da vil de tilby en TV-plattform til en eksisterende gruppe utviklere som allerede er flinke, og de kommer til å kaste seg over det, sier han til NRK.no.

Han påpeker at det design- og brukervennlighetsmessig er flere likhetstrekk mellom TV-skjerm og telefon- nettbrettskjerm enn mellom TV-skjerm og dataskjerm.

– Og Apple har jo vist at de er veldig flinke både på nettbrett og telefon.

Solheim spår at Apple-TV-boksen ikke vil fjernes fra markedet selv om TVen kommer, men at Apple heller kommer med en ny variant med full IOS-støtte.

– Bør ikke være umulig

Solheim poengterer at Apple er på vei inn i et svært vanskelig marked.

– Data koblet til TV har ikke tatt av så fort som mange trodde det skulle gjøre. Men er det noen som har gode forutsetninger for å lykkes er det Apple.

Han tror de viktigste suksessfaktorene vil være design og brukervennlighet.

– Får de til det kan de lykkes. Det bør ikke være en umulighet, men har vist seg vanskelig.

Bransjen polariseres

Hvis Apple skulle få suksess også på TV-fronten vil de bli enda mer tydelige i vår teknologiske hverdag. Solheim sier at ingen er voldsomme tilhengere av store monopoler, men at det ikke er rart at det har blitt som det har blitt.

– Det at Apple er så flinke og frampå som de har vært de siste åra gjør at de får et forsprang. De har enorme ressurser, og leder an på utvikling og forskning.

Solheim sier at dette fører til en polarisering i bransjen, der det blir plass til færre aktører.

– Heldigvis jobber Google også med TV-planer. Apple har jo selv sagt at de vil ha konkurranse.

Han tror det er viktig at vi har et visst utvalg potensielle tilbydere og ikke bare én.

– Særlig siden Apple ikke er kjent for å være de mest åpne og enkle å ha med å gjøre - på godt og vondt. Godt, fordi de tilbyr enkel brukervennlighet - vondt fordi brukeren kan oppleve å bli knebla av lite valgfrihet.