Hopp til innhold

Dette gir deg dobbelt så stor risiko for å bli ufør

De som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor. – Oppsiktsvekkende, mener forsker.

Åpent kontorlandskap

ÅPENT LANDSKAP: I det moderne arbeidslivet har det blitt stadig mer vanlig med åpent kontorlandskap. Det er ikke bra for helsen og kan føre til at mange blir uføretrygdede, viser ny studie (illustrasjonsbilde).

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Vi hadde virkelig ikke ventet at det skulle være en slik sammenheng, en kobling mellom kontorløsning og det å bli uføretrygdet. Dette er oppsiktsvekkende, sier professor og forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen.

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) overrasker erfarne forskere og vekker internasjonal oppmerksomhet.

Sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor har de som sitter i åpne kontorlandskap nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet. De som deler kontor har 50 prosent høyere sannsynlighet for å bli ufør.

Gjelder også veldig utadvendte personer

Tidligere forskning fra STAMI har vist at ansatte som jobber i delte og åpne kontorløsninger har økt risiko for helseplager og sykefravær. Nå har man altså gått videre i forskningen og sett på sannsynligheten for å bli uføretrygdet.

Birkeland Nielsen sier at man tidligere har tenkt at det å være veldig utadvendt tilsier at man trives godt med åpne kontorlandskap, men også for dem gjelder de nye funnene – det gir negativ helseeffekt og økt risiko for å bli ufør.

Morten Birkeland Nielsen

FORSKER: Morten Birkeland Nielsen mener tallene som kommer frem via den nye studien er oppsiktsvekkende.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

LO: – Kontorlandskap har blitt mote

Forskeren sier at det som ofte er begrunnelsen for å ha åpent kontorlandskap er at det er plassbesparende og gir økonomiske besparelser.

– Men det er klart at når det å sitte i åpent kontorlandskap gir en økt risiko for helseplager og bli uføretrygdet, så har det en veldig stor samfunnsøkonomisk kostnad og kostnad for arbeidsplassene.

Roger Haga Heimli

NESTLEDER: Roger Haga Heimli i LO mener at koblingen mellom kontorlandskap og helse er noe som man må gå videre med. Han sier åpent kontorlandskap har blitt en mote.

Foto: Trond Isaksen

Funnene i studien har kort tid etter publisering vekket internasjonal oppmerksomhet, i land som Mexico, Finland og England.

LOs 2. nestleder Roger Heimli sier det er en veldig spennende studie som han håper blir fulgt opp videre.

– Kontorlandskap har blitt nærmest en «mote», av flere årsaker. Det er på tide at HMS-hensyn får en sentral plass når den fysiske organiseringen av arbeidsplassene skal bestemmes. Og ikke minst at medbestemmelse for arbeidstakerne blir ivaretatt.

NHO: Overraskende høye tall

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, sier til NRK:

– Tallene er overraskende høye. For NHO er det alltid viktig med ny kunnskap.

Men hun legger til:

– Arbeidslivet er mangfoldig. Det samme gjelder kontorløsninger og kontorlandskap. Noen arbeidsoppgaver kan egne seg bedre for kontorlandskap enn andre. Som for produksjonsarbeidere er det noen oppgaver som krever tettere samhandling.

Vegard Einan er statssekretær for Høyre i Arbeids– og sosialdepartementet.

STATSSEKRETÆR: Vegard Einan sier de nye tallene er svært dagsaktuelle i koronakrisen: Han mener det er viktig med kunnskap om hvordan kontorlandskap påvirker arbeidsmiljø og helse.

Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Vegard Einan poengterer at han ikke har fått satt seg grundig i rapporten, men han sier til NRK:

Dette er i høyeste grad interessant og dagsaktuelt, ikke minst med tanke på hvordan arbeidsplassene organiseres i forbindelse med koronakrisen. Vi følger nøye med på nyere forskning og hvilke konsekvenser kontorlandskap får for arbeidsmiljøet og den enkeltes helse.

– Gir en følelse av å bli fulgt med på

Men hvorfor gir åpne kontorlandskap og felleskontorer økt sannsynlighet for å bli uføretrygdet?

Forsker Birkeland Nielsen sier at det å sitte så tett med andre blant annet gjør at man må tenke på måten man oppfører seg på og forholder seg til ting.

– Man mister litt av privatheten man trenger, og gir en følelse av at man blir fulgt med på. Det kan bli slisomt i lengden, man får også økt støy og konsentrasjonsvansker. Man kan være mer avslappet og seg selv hvis man sitter på eget kontor.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.