Hopp til innhold

Goodman i hundre

Estlands Politistorband har alliert seg med den finske klarinettisten Antti Sarpila – i en gedigen hyllest til 100-årsjubilanten av fjoråret Benny Goodman.

Benny Goodmans orkester
Foto: swing-time

Antti Sarpila
Foto: presse

Antti Sarpila kan i en alder av 45 år se tilbake på en lang karriere som tradisjonsbærer av Benny Goodman-arven. På 80-tallet var Sarpila elev av amerikanske Bob Wilber, og i 1988 ga de sammen konsert i selveste Carnegie Hall i New York – en hyllest til Benny Goodman som døde to år før.

Med vibrafon

I år 2000 var Sarpila igjen solist i Carnegie Hall, da med sin egen Benny Goodman-inspirerte kvintett. Her spilte også den svenske vibrafonisten Lars Erstrand, som holdt Lionel Hampton-stilen levende fram til sin død i fjor vår.

Goodman 100 år

Nå har Antti Sarpila inntatt jazzbyen Tallinn i Estland, kjent for sin vårlige JazzKaar-festival som foregår akkurat denne uka. Han er solist med Det Estiske Politistorbandet i nok en hyllest til Benny Goodman, som ville vært 100 år i fjor.

Ahto Abner

Ahto Abner fyller Gene Krupas rolle

Foto: JazzKaar

Repertoaret er for en stor del velkjente klassikere fra Goodman-repertoaret, men Antti Sarpila stiller også med sin egen komposisjon "Big Benny", tydelig inspirert av Goodmans hit "Sing Sing Sing". I begge nummer har den estiske trommeslager Ahto Abner en krevende rolle å fylle etter legendariske Gene Krupa i Goodman-storbandet.

- og Artie Shaw likeså

Artie Shaw

Artie Shaw

Foto: presse

I år kan vi også feire en annen klarinettspillende storbandleders 100-årsjubileum, nemlig Artie Shaw som var født 23. mai 1910 og holdt seg svingende i 94 år til sin død i 2004. I anledning Shaws 100-årsdag byr Antti Sarpila på nok en selvkomponert hyllest: "Shawinism".

Aftenens vokalist er Gerli Padar, 30-åring fra byen Haljala og kjent som Estlands Melodi Grand Prix-representant i 2007 med låta "Partners In Crime". Men her viser hun andre sider av sin musikalitet, og synger stilriktig med storband både på engelsk og russisk.

Gerli Padar
Foto: presse

  • JAZZ JORDA RUNDT
  • P2 lørdag 1. mai kl. 22.05
  • NRK Jazz også torsdag 6. mai kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Hør konserten!

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP