Hopp til innhold

Anmeldelse: Left 4 Dead

Olaf, du må vakne. Zombiane kjem! «Left 4 Dead» er hysterisk, stressende og voldsomt - og ikke minst, morsomt!

Left 4 Dead
Foto: Valve

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De kommer i grupper, svære grupper, og selv om du tømmer det ene magasinet etter det andre er det ikke nok til å holde dem på avstand. Zombiene, utallige hjernedøde mennesker, har lyst på blod, ditt og dine gjenlevende venners blod. Problemet til zombiene er at du ikke er frivillig blodgiver, og i lomma har du evig med ammunisjon.

De sterkes rett

Glem alt som heter historie, det er det lite av i «Left 4 Dead». Overlevelse er det eneste du skal forholde deg til, og gjennom fire ulike kampanjer skal du og dine tre venner (datastyrte eller opptil tre andre over nett) komme deg fra A til B.

På punkt B kaller du inn nødhjelpen og da kommer zombienes desperate sluttspurt; hundrevis av sultne besøkende kommer i bølger, og skulle du være uheldig å gå i bakken kan du risikere å bli festens ufrivillige baconsnacks og samtidig være vitne til at dine venner blir reddet. En slik ofring er brutal, litt forståelig, men det er også veldig morsomt for de involverte(!).

Flørt med døden

I de fleste zombie-filmer er et bitt nok til å bli "en av dem", slik er det heldigvis ikke i «Left 4 Dead». De vil bite og slå deg til du deiser i bakken, og hver gang er en flørt med døden. I liggende tilstand er du heldigvis fortsatt kapabel til å fyre løs med pistolene dine, og hvis kulene har riktig adresse vil du med hjelp av lagkameratene dine komme deg på beina igjen.

Etter en runde med plastring og bandasjering av sår, er det bare å gjøre seg klar til neste bølge.

Zombiemania

Spillet tilbyr en annerledes flerspilleropplevelse mot hverandre, fire mot fire - mennesker mot zombiene. Det er de samme brettene, det samme målet (overlevelse) og hver krok kryr fremdeles av datastyrte zombier. Men blant de hjernedøde finner man noen skapninger med spesielle ferdigheter, fra å ha knivskarpe klør, lang tunge, illeluktende oppkast til å være forspist på hestebol, og det er disse spesielle skapningene det andre laget vil få kontrollen over. De tåler lite, men du og dine hjernedøde lagkamerater gjenoppstår i ny drakt helt til menneskenes skjebne er avgjort.

De fire ulike kampanjene er ikke lange og de ulike brettene blir i overkant repeterende, men mulighetene over nett gir en unik opplevelse hver gang – tilslutt spiller man om igjen og om igjen med glede. Grafikken er hverken nevneverdig god eller dårlig, men lydbildet er fantastisk, noe som kanskje ikke er overraskende med tanke på at Valve også står bak Half-life-serien. Zombiespill aldri har vært artigere, «Left 4 Dead» er et av flere lyspunkt denne høsten med en flerspilleropplevelse som skiller seg ut.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor