Hopp til innhold

Anmeldelse: Left 4 Dead

Olaf, du må vakne. Zombiane kjem! «Left 4 Dead» er hysterisk, stressende og voldsomt - og ikke minst, morsomt!

Left 4 Dead
Foto: Valve

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De kommer i grupper, svære grupper, og selv om du tømmer det ene magasinet etter det andre er det ikke nok til å holde dem på avstand. Zombiene, utallige hjernedøde mennesker, har lyst på blod, ditt og dine gjenlevende venners blod. Problemet til zombiene er at du ikke er frivillig blodgiver, og i lomma har du evig med ammunisjon.

De sterkes rett

Glem alt som heter historie, det er det lite av i «Left 4 Dead». Overlevelse er det eneste du skal forholde deg til, og gjennom fire ulike kampanjer skal du og dine tre venner (datastyrte eller opptil tre andre over nett) komme deg fra A til B.

På punkt B kaller du inn nødhjelpen og da kommer zombienes desperate sluttspurt; hundrevis av sultne besøkende kommer i bølger, og skulle du være uheldig å gå i bakken kan du risikere å bli festens ufrivillige baconsnacks og samtidig være vitne til at dine venner blir reddet. En slik ofring er brutal, litt forståelig, men det er også veldig morsomt for de involverte(!).

Flørt med døden

I de fleste zombie-filmer er et bitt nok til å bli "en av dem", slik er det heldigvis ikke i «Left 4 Dead». De vil bite og slå deg til du deiser i bakken, og hver gang er en flørt med døden. I liggende tilstand er du heldigvis fortsatt kapabel til å fyre løs med pistolene dine, og hvis kulene har riktig adresse vil du med hjelp av lagkameratene dine komme deg på beina igjen.

Etter en runde med plastring og bandasjering av sår, er det bare å gjøre seg klar til neste bølge.

Zombiemania

Spillet tilbyr en annerledes flerspilleropplevelse mot hverandre, fire mot fire - mennesker mot zombiene. Det er de samme brettene, det samme målet (overlevelse) og hver krok kryr fremdeles av datastyrte zombier. Men blant de hjernedøde finner man noen skapninger med spesielle ferdigheter, fra å ha knivskarpe klør, lang tunge, illeluktende oppkast til å være forspist på hestebol, og det er disse spesielle skapningene det andre laget vil få kontrollen over. De tåler lite, men du og dine hjernedøde lagkamerater gjenoppstår i ny drakt helt til menneskenes skjebne er avgjort.

De fire ulike kampanjene er ikke lange og de ulike brettene blir i overkant repeterende, men mulighetene over nett gir en unik opplevelse hver gang – tilslutt spiller man om igjen og om igjen med glede. Grafikken er hverken nevneverdig god eller dårlig, men lydbildet er fantastisk, noe som kanskje ikke er overraskende med tanke på at Valve også står bak Half-life-serien. Zombiespill aldri har vært artigere, «Left 4 Dead» er et av flere lyspunkt denne høsten med en flerspilleropplevelse som skiller seg ut.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.