Anmeldelse

Morsom McEwan

Fornøyelig farse med filosofisk brodd.

Ian McEwan

Denne uken har jeg ledd så jeg måtte tørke tårene. Og det av en roman om klimakrisen! Den er skrevet av en mann som jeg mener nå snart må få nobelprisen i litteratur, nemlig britiske Ian McEwan. Han fikk Booker-prisen for romanen "Amsterdam" i 1998, og er ellers best kjent for "Kjærlighet ved første blikk" og "Om forlatelse", begge bøker som er filmatisert.

Ian McEwan: "Solar"

Ian McEwan: 'Solar', Gyldendal 2010, Oversatt av Halvor Kristiansen

Hans nyeste roman handler altså om global oppvarming. Eller i alle fall om en professor i fysikk, som faktisk har fått nobelprisen, og som gjennom en kunstig bearbeiding av fotosyntesen mener han kan løse verdens energiproblemer og redde planeten. Men her er adskillige viderverdigheter før vi kommer så langt.

Et vandrende katastrofeområde

Allerede åpningssetningen viser hovedpersonen i et nøtteskall:


"Han var av den typen menn - litt usjarmerende, ofte skallede, korte, tykke, flinke - som hadde en uforklarlig tiltrekningskraft på visse vakre kvinner." (s 11)

Fysikkprofessor Michael Beard er gift for femte gang, og oppdager at hans kone er utro. Det er hun for å straffe ektemannen, som har langt flere svin på skogen. Beard, som en gang var en stjerne på sitt fagfelt, er nå hurtig dalende, faglig så vel som privat. Det er utsiktene til inntekter, og ikke bekymring for klodens helse, som får Beard i gang med fotosyntese-prosjektet. Idéene har han stjålet av en fremragende ung student, hvis skjebne ikke skal røpes her.

Det lille mennesket og den store verden

Som i tidligere bøker, ikke minst romanen "Lørdag", der McEwan skrev om terrorfrykten etter 11. september, fletter forfatteren den store og den lille verden sammen. Politisk og personlig handlingsrom følges ad, det viser McEwan gjennom konkrete situasjoner som blir ustyrtelig komiske eller skrekkelig pinlige. McEwan er i en klasse for seg når det gjelder å skape skjebnesvangre øyeblikk der det å velge feil kan koste dyrt. Den eneste som kan tenkes å gjøre noe av det samme er novellemester Alice Munro. Også hun konsentrerer tekstene sine i et vendepunkt, ofte så ladet at det nesten blir ulidelig, og som får konsekvenser for et helt liv.

Latterliggjøring

"Solar" er en humoristisk bok, og den er dypt tragisk. McEwan skriver så dramaturgisk gjennomført at jeg storøyd holder pusten fra den ene harselasen til den andre, enten han nå henger ut kunstnere som lager dans og isskulpturer for å redde klimaet eller hysteriske genbiologer og deres motdebattanter.

Boken er ikke McEwans beste, til det er den for utflytende. Men å måle ham med seg selv blir å måle ham med det beste som skrives i verden. Så selv en lettvekter fra McEwan er god lesning. Som forfatter åpner han opp for nye tanker, for uforutsette løsninger. Språklig er han nitid presis, og eksellerer i fagterminologi som spenner fra hjernekirurgi til kvantefysikk. Nettopp derfor er det synd, når Halvor Kristiansen har levert en strålende oversettelse, at den norske utgaven skjemmes av altfor mange trykkfeil.

Kulturstrøm

 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix