Hopp til innhold

Fint om forelskelse

ANMELDELSE: Mister en venninne og får en kjæreste. Johanna Lindbäck skriver fint om den første forelskelsen.

Johanna Lindbäck, forfatter og blogger

Johanna Lindbäck (født 1972) har skrevet et titalls bøker for barn og unge. «Kanskje sammen» er den andre boken om Majken og Ivan.

Foto: Stefan Tell

 • Tittel: Kanskje sammen
 • Forfatter: Johanna Lindbâck. Oversatt av Lene Stokseth
 • Forlag: Mangschou

Majken er 12 år. Siden barnehagen har hun vært bestevenn med Tessan. Men nå har Tessan fått seg kjæreste, og vennskapet mellom venninnene er plutselig truet. Hvorfor må Tessan bare snakke om gutter, undrer Majken, som for å tekkes Tessan (og kanskje gjøre seg mer interessant som en som også er opptatt av gutter) i den forrige boken «Litt sammen» gjorde en avtale med Ivan i parallell-klassen. Hvis de kunne snakke sammen i friminuttene og gjøre de andre nysgjerrige på hva slags forhold de har, kunne hun kanskje få tilbake bestevenninnen?

Tydelig tolvåring

Nå, i «Kanskje sammen», oppdager Majken at vennskapet med Ivan vokser til noe mer enn et proforma-forhold. Hun vil være sammen med ham hele tiden! Er det dette som er forelskelse?

Det er Majken selv som fører ordet. Johanna Lindbäck har gitt henne en troverdig stemme. Vennskap har enorm betydning når man er på vei inn i tenårene. Det er små nyanser mellom å føle seg innenfor og plutselig være helt utenfor. Johannas veksling mellom å føle seg oversett og å håpe på gjenopprettelse av vennskapet er nært og forståelsesfullt beskrevet.

Bokforside, rosa, ung jente, skole

Johanna Lindbäck fortsetter historien om Majken og Ivan, 12-åringene som blir kjærester.

Foto: Mangschou forlag

Ikke svart-hvitt

Majkens storebror, Pontus, blir en god hjelp for Majken. Joda, han kan erte som andre storebrødre, men han er også interessert, han gidder å svare på spørsmål om hva det vil si å ha kjæreste, han støtter opp og heier Majken frem. Det samme gjør spillelæreren hennes, som har sett Majken og Ivan sammen på vei inn til spilletime med hvert sitt instrument.

Det er fint å lese en barnebok der ikke alle de voksne er håpløse eller storebrødrene forblir parodien på en storebror.

Majken selv er en som leser. Hun spiller fiolin. Hun føler seg ukul med brillene sine. Lindbäck gjør ikke dette til store negative poeng. Majken blir derimot typete, hun er tydelig. Fiolinen blir jo utgangspunktet for vennskapet med Ivan. Lesekompetansen kommer godt med når hun kan gjengjelde storebror Pontus' støtte med vennlige lesetips.

Fra barn til ungdom

Johanna Lindbäck har skrevet et titalls bøker for barn og ungdom. Hun har i mange år jobbet som svensk- og engelsklærer i videregående skole i Sverige, men de siste årene har hun skrevet og oversatt på heltid. At hun har sett og observert unge mennesker er tydelig. Ellers husker hun bare rett og slett veldig godt hvordan det selv var å være ung.

For i løpet av denne boken går Majken fra å være barn til å bli ungdom. Hun mister en venninne. Og hun kommer til den overraskende erkjennelsen at det er noe hun må leve med. Det er en slutt for alt. Men også en begynnelse for alt. Nå står tenårene for døren. Tenk da så fint å gå inn i dem med en kriblende og gjengjeldt forelskelse i magen!

Kulturstrøm

 • Russland stenger kontorene til kanadisk kringkaster

  Moskva-kontoret til den kanadiske kringkasteren CBC stenges og akkrediteringen til journalistene i Russland trekkes tilbake, melder flere medier onsdag.

  Ifølge talsperson Maria Zakharova er stengingen av kontoret et svar på Canadas blokkering at den russiske kanalen RT. Både Storbritannia og EU har tidligere blokkert kanalen.

 • Michelin-utdeling skal skje i Stavanger

  Årets utdeling av Michelin-stjerner til nordiske restaurantar vil skje i Stavanger. 4. juli vil arrangementet finne stad i Stavanger konserthus.

  – Å arrangere eit arrangement av dette kaliberet set matbyen Stavanger på kartet, og styrkar regionen vår som internasjonal matdestinasjon, seier fungerande ordførar Dagny Sunnanå Hausken (SP) til NTB.

  Sist gong utdelinga skjedde i Stavanger var i 2021, men då digitalt. Året før der vart arrangementet heldt i Olavshallen i Trondheim.

  Stavanger konserthus i Bjergsted, som åpnet i 2012.
  Foto: Anett Johansen Espeland / NRK