Hopp til innhold

Ane Dahl Torp: – Det kan være noen som fremdeles ikke forstår greia

– Jeg leste det her for over et år siden, og da var ikke #metoo et begrep i det hele tatt.

Ane Dahl Torp i Heimebane

I TV-serien «Heimebane» på NRK spiller Ane Dahl Torp fotballtreneren Helena. Serien har over 700 000 seere.

Foto: Matias Myklebust / NRK

Vi møter Ane Dahl Torp i sminken, før hun skal ut og spille inn scener til andre sesong av TV-serien «Heimebane» på NRK.

For ett år siden, før #metoo-kampanjen, satt Torp og leste manuset til episoden som ble vist i helgen. Karakteren Torp spiller, som er den første kvinnelige eliteserie-treneren i Norge, blir antastet av en mannlig trener.

– Man kjente til fenomenet, men det var ikke noe som var debattert, problematisert eller snakket om, så jeg hadde ikke et språk for det. Så da jeg leste det her for et år siden, følte jeg at det satt ord på eller fremviste noe jeg kjente igjen fra virkeligheten, sier hun.

Skuespillerinnen sier hun aldri før har sett dette tatt opp i fiksjon. Hun tror det fremdeles kan være noen som ikke forstår helt hvor grensene går, selv etter #metoo-kampanjen som rullet opp i høst.

Hun sier det er blitt avdekket situasjoner som handler om kriminalitet og overgrep – men også situasjoner med gråsoner og ubehageligheter.

– Det man kaller uønsket seksuell oppmerksomhet. Og der kan det være en del mennesker som ennå ikke har forstått det, som kanskje forstår det når de ser «Heimebane», sier hun.

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp er for tiden i gang med å spille inn neste sesong av «Heimebane».

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Håper du at man diskuterer det på Heimebane, rett og slett?

– Ja, det er jo det jeg har håpet med «Heimebane». De sa at de ville lage en bred familieserie, som skulle samle familien på søndagskvelden, og det er for så vidt fint nok det. Men for meg har dette prosjektet vært mye mer enn bare en «koseserie», jeg har håpet at bittet i det skulle være synlig i resultatet, sier hun.

Og det synes Torp absolutt er tilfelle.

– Jeg er ekstremt glad for at det blir fanget opp og at det er er der i resultatet.

– Viktig å fortsette samtalen

Serieskaper for «Heimebane», Johan Fasting, sier de hadde en ambisjon om at episoden kunne være med å sette i gang en samtale om seksuelle overgrep og seksuell trakassering.

Episoden ble både skrevet, spilt inn og ferdigstilt før #metoo-kampanjen, forteller han.

– Den er like fullt inspirert av mange saker og hendelser fra virkeligheten som ikke trendet på Twitter i like stor grad, men som like fullt alltid har vært et problem, sier Fasting.

Johan Fasting

Johan Fasting er serieskaper Heimebane. Han sier det er viktig å fortsette samtalen om #metoo-saker.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Men så kom hele metoo-bølgen, hva tenkte du da?

– Det var en gradvis prosess, samtalen om disse tingene har jo de siste årene blitt stadig mer høylytt på en veldig positiv måte. #Metoo var på mange måter kombinasjonen av det. Vi var jo med på den samtalen allerede da, og vi ble veldig glad for å se at #metoo-kampanjen oppstod på den måten den gjorde.

Han sier det er viktig å fortsette samtalen om temaet.

– Vi synes fortsatt det er viktig å fortsette den samtalen, selv om man på en måte har unnagjort #metoo-kampanjen, er ikke problemene løst.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom