Hopp til innhold

Andre Bjerke ble uskyldig dømt under nazioppgjøret i 1945 – nå kommer beklagelsen

For 73 år siden ble 17 forfattere feilaktig anklaget for å ha jobbet til fordel for den tyske okkupasjonsmakten. Nå kommer unnskyldningen datteren til André Bjerke har ventet på hele livet.

Vilde Bjerke

– Som datter vet jeg hvilke enorme lidelser denne historien har påført pappa, sier Vilde Bjerke, avbildet hjemme i Tvedestrand, om anklagene mot faren. André Bjerke ble av Forfatterforeningens æresrett feilaktig anklaget for å ha samarbeidet med okkupasjonsmakten i 1945.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Han ble en knust mann. Han glemte det aldri, og levde med skammen resten av sitt liv, sier Vilde Bjerke (58).

Hun snakker om anklagene som ble rettet mot faren, forfatter André Bjerke, under krigsoppgjøret i 1945.

Vilde og André Bjerke

Vilde Bjerke sammen med pappa André Bjerke i sistnevntes leilighet i Schønings gate i Oslo, rundt 1973.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Bjerke var en av 17 medlemmer av Forfatterforeningen som feilaktig ble beskyldt for å på ulike måter ha jobbet til fordel for nazistene under okkupasjonen.

Anklageren var Forfatterforeningens æresrett, en komité opprettet for medlemmer som hadde alliert seg med okkupasjonsmakten.

Dommen rammet hardt

André Bjerke ble beskyldt for å sammen med faren, Ejlert ha jobbet for Stenersen forlag, som under krigen var antatt nazist-vennlig.

Vilde Bjerke sier faren imidlertid kun hjalp sin egen far med oversettelsen av en bok for Stenersen, attpåtil før forlaget ble knyttet til nazistene.

Hun beskriver faren som en aktiv motstandsmann under krigen, og understreker at den oversatte boken også var anti-nazistisk. Derfor gikk de anklagene hardt innpå faren, sier Vilde Bjerke.

– En ting var skammen, som knakk ham. Det andre var økonomien. Han fikk ikke lov til å ha inntekt på et helt år etter krigen, sier hun.

Anklagene ble bevist grunnløse. André Bjerke anket dommen, og vant frem.

Boka André Bjerke og faren ble dømt for

Det var for oversettelsen boka «Fenrik Stål: En samling sanger» André og faren Ejlert ble anklaget. Forlaget bak var antatt nazist-vennlig under krigen, men bokas innhold var antinazistisk, sier Vilde Bjerke, og utkom før parolen mot forlaget kom.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Men innen den tid var straffen til forfatterne allerede delt ut: Publiseringsforbud, utestengelse fra foreningen og en permanent skamplett på deres gode navn og pseudonymer.

– Forfatterforeningen unnskyldte seg aldri, sier Vilde Bjerke.

Beklager etter 73 år

Nå, 73 år senere, kommer omsider ordene Vilde Bjerke har ventet hele livet på å høre.

– I Forfatterforeningen var det 17 medlemmer som ble utsatt for æresretten på uriktig grunnlag. Til disse ønsker vi å beklage den uretten de og deres pårørende opplevde, sier leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen til NRK.

Heidi Marie Kriznik, leder av Den norske Forfatterforening

Leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen skulle gjerne sett at beklagelsen kom tidligere.

Foto: Petter Sommer / NRK

Torsdag beklager foreningen offentlig, i anledning foreningens 125-årsjubileum. Men ingen av de 17 feilaktig anklagde forfatterne er i live for å høre unnskyldningen.

– Kommer denne beklagelsen for sent?

– Ja, det tror jeg mange vil oppleve at den gjør, sier Kriznik.

Blant dem er Vilde Bjerke.

– Jeg syns den kommer for sent, men jeg er glad for at den kommer, sier hun.

«Enorme lidelser»

Hvorfor beklagelsen har tatt 73 år, kan ikke Kriznik svare på.

– Jeg må bare snakke ut fra meg, og jeg er glad for å være med når vi nå kommer med denne beklagelsen. Det er selvfølgelig å ønske at det hadde skjedd før, men tiden var kanskje ikke moden for det, sier Kriznik.

Vilde Bjerke sier mangelen på en unnskyldning var en kolossal belastning for faren helt frem til hans død i 1985.

– Som datter vet jeg hvilke enorme lidelser denne historien har påført pappa.

Kulturstrøm