Hopp til innhold

Amerikanerne elsker Nesbø

Jo Nesbø blir slått stort opp i Washington Post og utropes til «den neste Stieg Larsson». - Jeg liker ikke sammenligningen, sier forfatteren.

Skjermfoto fra Washington Post.

Skjermfoto fra Washington Post.

Foto: Washington Post/skjermfoto

– Oppslaget taler vel egentlig for seg selv, sier Jo Nesbø til NRK.no, og gir uttrykk for at han møter oppslaget i den amerikanske storavisen med avmålt interesse.

I mars stilte forfatteren i bar overkropp i Vanity Fair , og nå slår Washington Post ham opp over flere sider. Amerikanerne ser ut til å elske Jo Nesbø.

– Det er i så fall hyggelig hvis de gjør det, men det gjenstår å se. Jeg reiser over nå i mai på lanseringsturné, forteller han.

Den norske forfatteren har allerede utgitt tre Harry Hole-bøker i USA, The Redbreast, The Devil’s Star og Nemesis, og ingen av dem ble den helt store suksessen.

Tirsdag slippes imidlertid Snømannen, The Snowman, løs på «scandi-crime»-sultne amerikanere, og forventningene er høye.

I England er Jo Nesbø allerede belemret med tittelen "The next Stieg Larsson".

I England blir Jo Nesbø allerede markedsført som 'The next Stieg Larsson'. Bildet er tatt noen måneder tilbake i en britisk bokhandel.

Foto: Hilde Røiseland / NRK

LES OGSÅ: Nesbø tjente mest igjen

Litteratur og eplejuice

Journalisten fra Washington Post har møtt Nesbø hjemme i leiligheten i Oslo.

I tillegg er hun innom både Harry Holes favorittkneipe, Schrøders, bokhandelen Grensen Libris, hvor en ekspeditør kan fortelle at Nesbø er «den beste krimforfatteren», samt en navnløs lokal kafé, hvor det fortelles at forfatteren liker å skrive og drikke sin eplejuice.

Amerikanerne elsker å putte merkelapper og såkalte blurber, anbefalinger, på bøkene sine. På Nesbøs bøker står det «Scandi-crime», samt «Read this if you like STIEG LARSSON».

– Jeg liker det ikke noe særlig, kan Nesbø fortelle.

 Di Derre, med brødrene Jo Nesbø (tv) og Knut Nesbø i spissen

Di Derre, med brødrene Nesbø i spissen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Oppfatningen om at skandinaviske krim-forfattere har noe til felles, er en myte. Det største fellestrekket er at de er fra Norge, Sverige eller Danmark, sier han til Washington Post.

Avisleserne blir sågar oppfordret til å søke opp Nesbøs tidligere band Di Derre på YouTube.

«De kommer til å minne deg om A-ha,» skriver avisen.

LES OGSÅ: Snømannen blir film

Den neste store?

Nesbøs amerikanske forlegger har store forventninger før lanseringen av The Snowman.

- Forlagsverdenen har lest mye skandinavisk krim-litteratur i det siste. Han [Jo Nesbø] blir virkelig løftet opp som den nye skandinaviske forfatteren, forteller Sonny Mehta fra forlaget Knopf, som har rettighetene til boken.

Mehta var tilfeldigvis også mannen som brakte Stieg Larsson til det amerikanske markedet.

Video Jo Nesbø om filmatisering

Jo Nesbø om filmatiseringen av boken Snømannen.

LES OGSÅ: NRK anmelder Nesbøs Snømannen

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter