Hopp til innhold

Amerikanerne elsker Nesbø

Jo Nesbø blir slått stort opp i Washington Post og utropes til «den neste Stieg Larsson». - Jeg liker ikke sammenligningen, sier forfatteren.

Skjermfoto fra Washington Post.

Skjermfoto fra Washington Post.

Foto: Washington Post/skjermfoto

– Oppslaget taler vel egentlig for seg selv, sier Jo Nesbø til NRK.no, og gir uttrykk for at han møter oppslaget i den amerikanske storavisen med avmålt interesse.

I mars stilte forfatteren i bar overkropp i Vanity Fair , og nå slår Washington Post ham opp over flere sider. Amerikanerne ser ut til å elske Jo Nesbø.

– Det er i så fall hyggelig hvis de gjør det, men det gjenstår å se. Jeg reiser over nå i mai på lanseringsturné, forteller han.

Den norske forfatteren har allerede utgitt tre Harry Hole-bøker i USA, The Redbreast, The Devil’s Star og Nemesis, og ingen av dem ble den helt store suksessen.

Tirsdag slippes imidlertid Snømannen, The Snowman, løs på «scandi-crime»-sultne amerikanere, og forventningene er høye.

I England er Jo Nesbø allerede belemret med tittelen "The next Stieg Larsson".

I England blir Jo Nesbø allerede markedsført som 'The next Stieg Larsson'. Bildet er tatt noen måneder tilbake i en britisk bokhandel.

Foto: Hilde Røiseland / NRK

LES OGSÅ: Nesbø tjente mest igjen

Litteratur og eplejuice

Journalisten fra Washington Post har møtt Nesbø hjemme i leiligheten i Oslo.

I tillegg er hun innom både Harry Holes favorittkneipe, Schrøders, bokhandelen Grensen Libris, hvor en ekspeditør kan fortelle at Nesbø er «den beste krimforfatteren», samt en navnløs lokal kafé, hvor det fortelles at forfatteren liker å skrive og drikke sin eplejuice.

Amerikanerne elsker å putte merkelapper og såkalte blurber, anbefalinger, på bøkene sine. På Nesbøs bøker står det «Scandi-crime», samt «Read this if you like STIEG LARSSON».

– Jeg liker det ikke noe særlig, kan Nesbø fortelle.

 Di Derre, med brødrene Jo Nesbø (tv) og Knut Nesbø i spissen

Di Derre, med brødrene Nesbø i spissen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Oppfatningen om at skandinaviske krim-forfattere har noe til felles, er en myte. Det største fellestrekket er at de er fra Norge, Sverige eller Danmark, sier han til Washington Post.

Avisleserne blir sågar oppfordret til å søke opp Nesbøs tidligere band Di Derre på YouTube.

«De kommer til å minne deg om A-ha,» skriver avisen.

LES OGSÅ: Snømannen blir film

Den neste store?

Nesbøs amerikanske forlegger har store forventninger før lanseringen av The Snowman.

- Forlagsverdenen har lest mye skandinavisk krim-litteratur i det siste. Han [Jo Nesbø] blir virkelig løftet opp som den nye skandinaviske forfatteren, forteller Sonny Mehta fra forlaget Knopf, som har rettighetene til boken.

Mehta var tilfeldigvis også mannen som brakte Stieg Larsson til det amerikanske markedet.

Video Jo Nesbø om filmatisering

Jo Nesbø om filmatiseringen av boken Snømannen.

LES OGSÅ: NRK anmelder Nesbøs Snømannen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.