Hopp til innhold

Amazon slipper til i Sverige, men ikke i Norge

Mens Amazon slår seg inn på det svenske bokmarkedet, er det tvilsomt at de kommer til Norge med det første.

Amazon Kindle Jeff Bezos

Jeff Bezos er grunnlegger av Amazon og fremdeles direktør i selskapet. Bokhandlergiganten nærmer seg det svenske bokmarkedet, og har også forsøkt å slippe til i Norge.

Foto: Reed Saxon / Ap

Amazon Kindle

Amazon har blitt anklaget for å snike seg unna skatt og underbetale arbeidere, noe som blant annet er kommet fram i en tysk dokumentar.

Foto: Toby Talbot / Ap

Den omstridte nettbutikken Amazon vil etablere seg i Sverige, og nærmer seg nå en avtale med svenskene. Ifølge svenske DN har forhandlinger for å komme inn på det svenske bokmarkedet pågått i ett år.

Verdens ledende nettbokhandel har forhandlet med Bokrondellen, svenskenes link mellom forlag og bokhandel. Det er de som samler på data som kreves for å kunne selge litteratur i butikk og i den svenske e-bokhandelen.

Christer Perslöv, direktør i Bokrondellen, sier Amazons jurister på europakontoret i Luxemburg nå nærmer seg avtalekravene fra Bokrondellen, som skal ha stilt tøffe krav.

Bokrondellen er linken mellom forlag og bokhandel i Sverige. De sitter på informasjon om svenske forlags utgivelser, priser og lagerbeholdning.

Den tilsvarende norske aktøren er Bokdatabasen. I DNs artikkel står det at Amazon er i forhandlinger for å få en norsk avtale på plass. Bokdatabasen avkrefter at de er i forhandlinger med selskapet.

– Jeg kan ikke si noe mer enn at vi var i kontakt for halvannet år siden. Da snakket Amazon om å etablere seg i Norge, og de tok kontakt med Bokdatabasen fordi de trengte metadata om bøkene. Men vi ble ikke enig om noen avtale. Etter det har jeg egentlig ikke hørt noen ting, så jeg kan avkrefte at vi er i kontakt med dem, sier Bente Franck-Sætervoll, administrerende direktør i Bokdatabasen, til NRK.no.

Usannsynlig med norsk

Det er svært vanskelig for nettbokgiganten å etablere seg i Norge uten metadata fra Bokdatabasen. Metadata vil si informasjon om alt av innhold, det inkluderer både pris, forlag, forfatter, sideantall og bilder.

Administrerende direktør i Bokdatabasen sier det er lite trolig at Amazon etablerer seg på det norske bok- og e-bokmarkedet uten en avtale med Bokdatabasen.
– Det er svært usannsynlig, sier Franck-Sætervoll til NRK.no.

Grunnen til at det ikke ble noen avtale mellom partene var at Amazon ikke vil gå med på Bokdatabasens standardavtale. Dette er en avtale som alle andre e-bokforhandlere som opererer i Norge har forpliktet seg til.

Ifølge avtalen må alle nettbokhandlere gi en del av omsetningen til bokdatabasen. Det gir også databasen rett til å få innsyn i forhandlernes omsetning. Det var tall som Amazon ikke var interessert i å vise fram.

Dialog med Aschehoug

Kari Spjeldnæs

Kari Spjeldnæs i Aschehoug forteller at forlaget var i dialog med Amazon, men de kom aldri så langt som til en avtale.

– Det jeg kjenner til, er at Amazon tok kontakt med Aschehoug for litt over et år siden for en dialog om mulig salg av papirbøker. Men vi kom aldri til noen avtale, sier Kari Spjeldnæs, forlagsdirektør i Aschehoug.

Det var imidlertid kun snakk om papirbøker, ikke e-bøker.

– For mye makt

Den norske bokbransjen er preget av vertikal integrasjon, og de store forlagene er tungt inne på eiersiden i bokklubber, distribusjonskanaler og bokhandlere.

Det er også norske forlag og bokhandlere som eier Bokdatabasen, som Amazon var interessert i å få til en avtale med.

– Det som er så spesielt med den norske bokbransjen er at forlagene er tungt inne i alle ledd, også i Bokdatabasen. Det er en stor styrke at forlagene er med på å investere i nye, gode systemer for bransjen. Men det er også et faktum at eierstrukturen gir forlagene mye makt, sier Anitra Guddal Figenschou, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

Figenschou lanserer følgende tankeeksperiment: Hva om forlagene bare hadde vært forlag, og ikke eid bokhandlere, ville det da vært en større interesse for Amazon i Norge?

Hun svarer på sitt eget hypotetiske spørsmål:

– Det er ikke sikkert. Amazon er beinharde i forhandlinger og de opererer med små marginer. Samtidig gir de gode vilkår for leseren. De er kjempegode på å spre informasjon om bøker på en god og lett tilgjengelig måte. Det er sikker mange lesere som kunne ønske at vi fikk Amazon som et tilskudd til norske bokhandlere.

Amazon har tidligere blitt beskyldt for å prøve å omgå det europeiske momsregimet og å undergrave den franske bokloven ved å sende bøkene fra utlandet for å omgå fastprisordningen. Elendige arbeidsforhold ble også avdekket i en tysk dokumentar. Selskapet har selv avvist anklagene.

Fagbokforfatterne vil på Amazon

Til tross for at det ikke ser ut til å bli noen avtale mellom norsk bokbransje og nettbokgiganten med det første, er det flere forfattere som ønsker å distribuere bøkene sine via Amazon.

Anitra Guddal Figenschou skrev i 2011 «Den digitale utfordreren i norsk bokbransje», hvor hun blant annet spurte 1770 fagbokforfattere om de kunne tenke seg til å gi ut bøkene sine på Amazon.

67, 5 prosent svarte ja, og det kom også fram at norske fagbokforfattere hadde liten tro på norske e -bokløsninger som salgskanal.

Kan bli en maktfaktor

I Sverige, hvor Amazon snart banker på døren, er det ulike forventninger på hva som kommer til å skje etter nettbokgigantens inntog.

Dorotea Bromberg i Bromberg forlag, som kaller seg «det lille forlaget med de store forfatterne», spår at Amazons inntreden vil føre til en maktforskyvning i bransjen.

– Om det er bra eller ikke, er fremdeles uvisst. Kanskje blir det både òg. Det er mulig at Amazon kan gjøre de store forlagene mindre, men selskapet kan også bli en maktfaktor som presser alle forlagene. Men jeg tror at Amazon kan bidra til en stor økning av for eksempel e-boksalget, sier Bromberg til DN.

Kulturstrøm