Hopp til innhold

Eventyrlige Alice

Trenger vi den 25. filmatiseringen av Lewis Carrolls historie om ”Alice i Eventyrland”? Ja, det gjør vi!

Alice in Wonderland

Ved hjelp av gode skuespillere, fantastiske kostymer og lekne filmeffekter har Tim Burton klart å revitalisere Lewis Carrolls historie.

Foto: Disney

6 stjerner

Regissør Tim Burton har laget den beste adapsjonen av historien om Alice, som jeg har sett.

Se også: Den første filmatiseringen av "Alice" (1903)

Tydelig Tim Burton

Kritikere har fryktet at Tim Burton kom til å miste sitt særpreg ved å jobbe på denne kostbare Disney-produksjonen. Burton har tidligere laget nokså mørke filmer som Edward Saksehånd, Sleepy Hollow og Sweeney Todd. ”Alice i Eventyrland” er langt fra så gotisk mørk som enkelte av hans tidligere filmer, men fargene og lyset kler dette eventyruniverset. Og Burton har også denne gangen har satt sitt tydelige preg på historien.

(Anmeldelsen fortsetter under traileren)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Moderne Alice

Burton mente Carrolls Alice var for ung og kjedelig. Han var heller ikke interessert i å lage en ren effekt-film. Derfor fikk han Disney-forfatteren Linda Woolverton til å gjøre Alice til en moderne kvinne som ikke lenger bare er en observatør, men har blitt en aktiv deltaker i historiens gang. Alice er ikke lenger en liten jente, men en egenrådig 19-åring.

Vi befinner oss i Storbritannia i Viktoriatiden. Alice blir invitert til fest på en flott herregård og finner fort ut at det er hennes egen forlovelsesfest hun er invitert til. Foran hundrevis av gjester forventes det at hun skal si ja til den snobbete og usjarmerende Lorden.

Men Alice får øye på noe meget besynderlig. En hare med blå vest. Og i det spørsmålet om giftemål blir stilt, løper hun av sted etter haren og faller ned i et dypt hull.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Alice in Wonderland

Australske Mia Wasikowska som Alice.

Foto: Disney

Lekkert gjennomført

Hun havner i en annen verden med utrolige og fantastiske skapninger som vekker assosiasjoner til hennes barndoms drømmer. Denne verden har en egen profeti om at det skal komme en Alice som skal redde dem fra regime til den onde Red Queen. Men er Alice den samme Alice som profetien beretter om?


Visuelt er ”Alice i Eventyrland” lekkert gjennomført. Bildene er praktfulle og utrolig detaljerte. De kan minne om en tegneserierute av Donald-tegnere Don Rosa, der du til en hver tid kan finne morsomme dyr og visuelle godbiter i bildets kriker og kroker.

Levende og animerte rollefigurer

Burton bruker både ekte skuespillere av kjøtt og blod, animerte figurer samt en kombinasjon. For eksempel har Helena Bonham Carter, som spiller Red Queen, fått et kjempehode på en liten kropp. Vi ser at det faktisk er Bonham Carter, så spillet oppleves ekte. Samtidig ligger det mye humor i de absurde dimensjonene.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Alice in Wonderland

Bildene i ”Alice i Eventyrland” er praktfulle og utrolig detaljerte.

Foto: Disney

Revitalisert historie

Australske Mia Wasikowska mestrer rollen som Alice med naturlighet og sjarme. Burtons favorittskuespiller Johnny Depp får spilt ut sin galskap til det fulle som Mad Hatter. Depp har likevel tilført mer varme til denne rollefiguren enn til for eksempel rollefiguren Willy Wonka i Charlie og Sjokoladefabrikken. I tillegg er filmen krydret med fine biroller og animerte figurer. Den aller mest fascinerende av dem er kanskje den animerte katten med Stepen Frys stemme.

Ved hjelp av gode skuespillere, fantastiske kostymer og lekne filmeffekter har Tim Burton klart å revitalisere Lewis Carrolls historie. Burtons ”Alice i Eventyrland” er eventyrlig!

Alice in Wonderland

Burton bruker både ekte skuespillere av kjøtt og blod, animerte figurer samt en kombinasjon.

Foto: Disney

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters