Hopp til innhold

Aksel Fugelli om farens frykt for å dø: – Han var ingen superhelt

BERGEN (NRK): Aksel Fugelli bærer på sin private sorg over at faren hans er død. Men som sønn av Per Fugelli, som ga råd til hele Norge, ønsker han å oppfylle farens siste ønske: Å få gitt ut boken han skrev på helt inn i døden.

Aksel og Per Fugelli, avbildet i 2014.

SAMMEN OM ORDENE: Aksel og Per Fugelli (t.h) avbildet under boksfestivalen i Oslo i 2014 da Aksel ga ut bok om faren. Per Fugelli, som døde 13. september, skrev bok helt til det siste og sønnen hjalp ham. Per Fugellis siste bok kommer fredag 22. september.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Aksel Fugelli rusler langs stranden like utenfor Bergen. Der har han vært sammen med faren, Per Fugelli mange ganger.

Gått tur med ham og snakket om livet. Nå handler det om å gi de tankene han hadde helt mot slutten til alle de som lyttet til ham mens han levde. For Per Fugelli skrev bok helt til det siste og sønnen hjalp ham.

– For far var det veldig viktig å holde på mening helt til det siste, sier Aksel Fugelli til NRK.

Boken kommer førstkommende fredag. Aksel Fugelli har enda ikke sett den helt ferdig.

Likevel vil han gjerne møte NRK, for han vet hvor viktig det var for sosialmedisineren å gi det norske folk en siste resept.

– Var det tøft å hjelpe ham mens du hele tiden visste at han skulle dø?

– Han har skrevet som en gærning, ikke sett seg tilbake. Det er jo ikke alt som er muntert og det er jo tunge ting. Men det har jo vært fint å lese og diskutere for da kom jeg veldig tett innpå. Det gjør det kanskje lettere nå som han har gått bort at vi har vi jobbet sammen om dette. Ingenting er usnakket.

Redd for å dø

Aksel Fugelli hjalp faren Per Fugelli med å få gitt ut boken Per dør.

SISTE RESEPT: Aksel Fugelli er Per Fugellis sønn og hjalp til med å få gitt ut boken faren skrev på helt til han døde. Det er blitt sosialmedisinerens siste resept. Her er Aksel avbildet i Bergen der han bor.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Var han redd for å dø?

– Ja. Og det har han heldigvis med i boka. Han er ikke noen superhelt som lever og lever og takler alt. Han slet med å akseptere seg selv som en rest av den han var selv om han alltid har snakket om det å være god nok, forteller sønnen.

Selv skrev Aksel Fugelli en dialogbok om faren sin for noen år siden.

– Jeg tok ham på mange ting for å terge ham litt, sier Aksel Fugelli, som til slutt konkluderte med at det må gå an å si hvordan man bør leve, selv om man ikke alltid greier å leve slik selv.

Se noen av rådene til Per Fugelli:

Legen og professoren Per Fugelli har inspirert mange. Her er fire av hans livsråd. Onsdag døde Fugelli, etter flere år med kreft.

Per Fugelli ga råd til det norske folk. Nå kommer de aller siste.

Dødskvalitet

– Urettferdigheten tar aldri ferie, heller ikke far. Hvis det skjedde noe han ble opprørt over, satte han seg foran skrivemaskinen på soverommet og tok opp kampen med ord.

Per Fugelli

Per Fugelli engasjerte seg sterkt. Her holder han appell for mennesker på flukt.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Var han redd for ikke å få sagt alt som han hadde på hjertet før han døde?

– Ja, svarer sønnen.

– Jeg tror han håpet at alle som var enig med ham skal fortsette kampen. Det plaget ham å dø fra et samfunn der folk bare ser koppen når de ser en tigger, med klimafornektere i regjeringen og der voksne menn i dress synes det er skremmende med jenter i hijab.

– Han lette etter en måte å tenke på dødsfasen som en livsfase, forteller sønnen. At det skulle være en slags dødskvalitet og at det er viktig å ha gull og diamanter i den fasen også, akkurat som i livet ellers, sier Aksel Fugelli.

Tydelig og raus

Per Fugelli ble født 7 desember 1943. Han døde på sitt landsted på Jæren onsdag 13. september 2017 etter å ha levd med en kreftdiagnose siden 2009.

Fugelli ble 73 år gammel. For svært mange ble han en viktig stemme for å ta vare på de viktigste tingene i livet. Kort tid før han døde skrev legen og professoren i sosialmedisin en kronikk i Aftenposten, der han takket Norge og ønsket landet god vakt.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.