Hopp til innhold

Åge Hareide

Han har selv spilt 50 landskamper og scoret 5 landslagsmål, og han har trent fotball-lag fram til seriegull i tre forskjellige europeiske land. Åge Hareide er gjest i Stjerneklart.

Åge Hareide
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Åge Hareide

Åge Fridtjof Hareide ble født den 23. september 1953 i Ulsteinvik og vokste opp sammen med mor og far og en bror på Hareidlandet hvor han fikk interesse for fotball.

Bare 9 år gammel fikk han spille bortekamp på bygdas småguttelag mot Skarbøvik. Han kom til Hødd som gutte- og juniorspiller i 1969, og trener Ron Meads ga han plass i A-stallen. Han debuterte mot HamKam i 1970 og ble fast på A-laget til Hødd året etter.

Proffkarriere

Lang og hengslete som han var, kalte treneren ham Jackie Charlton etter den legendariske Leedsspilleren. I 1975 begynte Åge på Distriktshøgskulen i Molde og meldte overgang til Molde Fotballklubb. Der spilte han sammen med sine forbilder Jan Fuglset og Harry Hestad. Året etter prøvespilte han i Spania, men kontrakten var for dårlig, og han fortsatte i Molde, men han gikk glipp av OL-landslaget takket være sitt Spania-eventyr. Likevel ble han tatt ut til landslaget av daværende landslagstrener Nils Arne Eggen og debuterte mot Danmark i Bergen.

Åge Hareide i 1980

Åge Hareide etter en landskamp mot Romania 24. september 1980. Resultatet ble 1-1.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Åge spilte i alt 50 landskamper og scoret 5 landslagsmål. Etter å ha utdannet seg som skatterevisor, og etter 6 år og 81 kamper for Molde FK, ble han profesjonell for Manchester City i England. Det var Brynes engelske trener, Bill Foulkes, som hadde tipset sine kolleger om sunnmøringen. Og selv om det bare ble én sesong i Manchester, ble han helt hos tilhengerne der borte. De sa: ”You gave everything. You are accepted!”.

Trenerkarriere

I Norwich spilte han to sesonger før han gikk tilbake til Molde som spiller og etter 1987 som trener. Samtidig jobbet han i bank, var vararepresentant for Høyre i bystyret og var styreformann for et fiskebåtrederi. Han førte klubben til cupmesterskap over Lyn i 1994 etter å han slått selveste Rosenborg i semifinalen på Lerkendal og fått stemplet ”Rævvafotball” av trenerlegenden Nils Arne Eggen.

Han dro til Helsingborg som trener og oppnådde både svensk serie- og cupmesterskap. I 2002 ble han trener for danske Brøndby, der det ble to strake seriemesterskap. Men like før Brøndby tok sitt tredje seriemesterskap på rad, sa han opp og ville inngå et fotballsølibat.

Det holdt nøyaktig to dager før han takket ja til å ta over etter Nils Arne Eggen i Rosenborg. Sesongen 2003 tok Rosenborg både serie- og cupmesterskapet under hans ledelse. Han ble dermed den fjerde treneren som har trent lag fram til seriegull i tre forskjellige europeiske land. Åge Hareide ble landslagstrener for Norge i 2003 og skal nå lede laget i kvalifiseringen foran VM i Sør-Afrika i 2010.

Åge bor i Molde sammen med kona Annbjørg, og de har to barn sammen, Bendik på snart 29 og Anne Henrikke på 23.

Stjerneklart med Åge Hareide 28.01.08 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters