Hopp til innhold

Adjø anonymitet

Framtida tilhører de som har et sosialt liv på nettet. Såkalte sosiale nettverkstjenester har eksplodert i popularitet, og Facebook er den heteste arenaen for øyeblikket. Her er nesten ingenting hemmelig eller for privat.

Mark Zuckerberg, grunnlegger av nettsamfunnet Facebook
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Datatilsynet: - Tenk deg om!

  Handler Facebook om å bli sett?

For ikke så veldig mange år siden hadde man dagbøker. De var forsvarlig låst med gullnøkkel, og for sikkerhets skyld gjemt bakerst i klesskapet. ”Leser du denne, må du dø”, var et typisk budskap på omslaget.

I dag kringkaster unge folk sine innerste tanker, private gjøremål og festbilder på internett. Akkurat nå er det Facebook som gjelder.

”Alle” er der

Dette er et brukerstyrt nettsted hvor du kan legge ut bilder og informasjon om deg selv. Her treffer du gamle klassekamerater, hun du møtte på ferietur på Hellas i 98, og han som kjenner en du kjenner på jobben.

Tofik Sahraoui er en av de rundt 100 000 nordmennene som har hevet seg på Facebook-bølgen:

- Det har tatt helt av. Samtlige av de jeg kjenner, både fra Radio Nova og de jeg studerer informatikk med, er med på Facebook. Det er en veldig stor greie, sier han.

Startet på Harvard

Nettverket ble startet for tre år siden av to studenter på Harvard University i USA, og var ment som et internt nettverk. Men nå står dørene åpne for alle, og folk strømmer til. Møtestedet har nå 19 millioner aktive brukere. Sahraoui mener det handler om å delta.

- Du kommer i kontakt med mange mennesker som du ikke har sett på lenge. En del av de som jeg gikk på videregående sammen med dukker opp der, og da blir det enklere for folk å holde kontakten. Nå er vi i ferd med å arrangere gjenforening på grunn av Facebook, sier han.

Kan søke opp single

Gjennom dagbøker, blogger og andre nettverkstjenester lever det som blir kalt web 2-generasjonen livet sitt. ”Her er jeg, dette gjør jeg, dette liker jeg, og her er bildene fra festen jeg var på i går”. Og enkelte faktorer er mer interessante enn andre, mener Sahraoui.

- Det viktigste er sivil status, om du er singel eller ikke. Det går an å søke opp alle som er single innen ditt nettverk, sier han med et smil.

Handler ikke bare om å bli sett

Stipendiat Marika Lüders skriver et doktorgradsprosjekt om den sosiale bruken av Internett.

- For å være helt med må du være sosial på nettet. Hvis du ikke deltar på disse arenaene, verken MSN Messenger eller Facebook, så går du glipp av noe. Er du ikke på Facebook kan du risikere å gå glipp av en fest eller en gjenforening, sier hun.

For mange er det en fremmed tanke å skulle fortelle om alle sine private høydepunkter på nett. Men det handler ikke bare om å bli sett, mener Lüders.

- Det trenger ikke å være negativt å dele sitt liv med de man kjenner. Dette har en sosial og personlig verdi, man må ikke se på det som primært et ønske om å være synlig eller vise fram alle sider ved seg selv. Det handler rett og slett om å delta i de sosiale arenaene som er viktige.

Kollektivt ”selvmord”

Men det tar tid når du er medlem i både Flickr, Underskog, Facebook og My Space, forteller Sahraoui.

- Jeg har lagt meg til en gruppe som heter ”Facebook suicides”. 5.juni 2007 skal vi slette kontoene våre og ta et kollektivt ”selvmord” innenfor Facebook.

- Hvorfor det?

- Det tar for mye tid av livet vårt, rett og slett.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.