NRK Meny
Normal

Å lære dyr kunster

I Newton på søndag får du se Solveig lære hunden sin Lotta å gjøre et nytt triks.

Solveig Hareide og hunden Lotta
Foto: Ingrid Wold / NRK

Nesten alle dyr kan lære noe, og hunder er blant de dyra som er spesielt lærevillige. Hvis du har et dyr som skal lære seg kunster, må du begynne i det små, du må ikke gå for fort fram og du må passe på at det blir spennende for dyret - læring skal være gøy!

Minst like viktig er det å gi masse oppmuntring underveis, både ros og små matbiter. Derfor gikk det med noen fiskekaker da Solveig skulle lære hunden sin et nytt triks, men til slutt klarte Lotta å gjøre noe hun aldri har gjort før!

I Newton på søndag blir det mye om dyr og læring. Se oss på NRK1 søndag 26. april kl 1830. Repriser i NRK Super den 27. april kl 1415 og den 3. mai kl 1400.

SE VIDEO: Hunden Lotta lærer å gå på bom

Solveig Hareide

Solveig får eksperthjelp av dyretrener Turid Buvik for å få hunden Lotta til å lære seg nytt triks.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.