Hopp til innhold

A Killer For That Ache

Hilde Marie Kjersems nye album "A Killer For That Ache". Kjersem har bakgrunn fra jazz, men her krysser hun langt over i popen med en plate som er spenstig og elegant.

Hilde Marie Kjersem - A killer for that ache
Foto: Rune Grammofon

Hilde Marie Kjersems to foregående plater var tydelig forankret i jazzen, den ene sammen med gitarist Jon Eberson. I elleve egne komposisjoner serverer Kjersem nå en kunstpop som er like ambisiøs, og den vil klinge i en lenge dersom man gjør en liten innsats som lytter. Vi har hørt liknende stemninger og klanger tidligere, fra unge nordiske talenter innenfor jazz og søkende pop som Hanne Hukkelberg, Anja Garbarek og Efterklang. Men hva gjør vel det når resultatet er så strøkent fremført, arrangert og produsert som på "A Killer For That Ache"?

Rolig start

Albumet starter litt stillestående og tamt med "Sleepyhead og "Mary Full of Grace". Men Kjersem viser raskt skarpere progressive kanter med "Marie Antoinette". Dette er et av platens høydepunkter i all sin marsjerende takt og pompøse prakt.

Hilde Marie Kjersems musikere teller navn som Sjur Miljeteig, Peder Kjellsby og Jørgen Munkeby. Sammen med Kjersem imponerer de med smakfull og bedagelig manøvrering mellom ulike genre som akustisk pop, mjuk gospel og skrudd sirkusmusikk. "Midwest Country" er et strålende stykke sofistikert rootspop. Westernstemninger med kloppetiklopp-takt og diskré twanggitar overrasker og fungerer ordentlig bra.

Gjør det meste riktig

Vokalt har Kjersem full kontroll. Hun går relativt dypt samtidig som hun tar det helt ut i hvinende hyl på herlig ville "It Is Easy".

Kjersem gjør det aller meste riktig på "A Killer For That Ache". Hun har bittelitt å gå på som melodisnekker. Og enda en tanke utagerende temperament kunne skapt flere kontraster og gitt et enda større energisk løft. For det blir noe forsiktig og smått uforløst over helheten. Men dette er pirk. Hilde Marie Kjersem er utvilsomt enda et sterkt talent fra den livskraftige norske jazzscenen. Og drahjelp fra det internasjonalt anerkjente plateselskapet Rune Grammofon, betyr at hun vil bli lagt merke til utenfor Norge også.

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.