A-ha og Aurora til Nobels fredspriskonsert

De to første artistene som skal spille på Nobels fredspriskonsert er klare.

A-ha holder konsert

A-HA: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy under en konsert i Oslo Spektrum.

Foto: NTB Scanpix

Tidenes største norske popgruppe, a-ha, skal opptre under Nobels fredspriskonsert 11. desember.

A-ha og Aurora Aksnes er de to første navnene som bekreftes til konserten.

Aurora Aksnes på by:Larm 2015

AURORA: Den 19 år gamle artisten Aurora Aksnes fra Bergen skal spille på årets Nobelkonsert.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

– Det er hyggelig å begynne offentliggjøringen av artister med to norske navn. A-ha har vært med på å prege musikkverden i flere tiår allerede, mens Aurora er en ung og spennende artist i rivende utvikling, sier nobeldirektør Olav Njølstad.

– Det er veldig stort å få opptre på Nobels fredspriskonsert. Vi har fulgt med på den fra stuen hjemme i mange år. Det er en utrolig vakker ting å få være med på, sier Aurora Aksnes.

Flyttes fra Oslo

Konserten skal i år arrangeres i Telenor Arena på Fornebu, og skal for første gang sendes direkte på nettstedet Youtube.

– I Telenor Arena kan vi ta imot flere gjester og dermed tilby billetter til en rimeligere pris. Det tror vi kan være av interesse, ikke minst for barnefamilier, sa Njølstad til NRK tidligere denne måneden.

Konserten er til ære for årets fredsprisvinner, den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog.

I 2009 sa a-ha at de skulle gi seg for godt, men fem år senere gjorde bandet comeback under Rock in Rio-festivalen i Brasil.

Ukjent vert

Dette er det tjueandre året Nobelkonserten holdes til ære for vinneren av Nobels fredspris. Konserten blir vanligvis arrangert i Oslo Spektrum og de siste 15 år har den blitt kringkastet til et globalt publikum.

Hvert år er det knyttet stor spenning rundt både artister og verter, og det er fortsatt ikke klart hvem som skal være vert for årets konsert. I fjor var Queen Latifah vert.

Årets konsert holdes fredag den 11. desember på Telenor Arena.

Kulturstrøm

 • Nei fra H&M til tekstilarbeidere

  Eierne i H&M har stemt ned til et forslag om å gi overskuddet til underbetalte tekstilarbeidere. Det var organisasjonen Clean Clothes Campaign som sto bak forslaget. – Aksjonærene kunne i det minste ha avkrevd en plan på hvordan de skal leve opp til sin egen levelønnsstrategi, sier Anja Bakken Riise (bildet), leder i Framtiden i våre hender til Melk & Honning. H&M sier de har samme mål, men ulikt syn på veien dit.

  Anja Bakken Riise
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Märtha Louise ut mot pressen

  Prinsesse Märtha Louise startet sjaman-foredraget med beskjed til pressen. – Til alle dere i pressen. Dere har et valg i hva dere gjør og skriver. Selv om dere tror det er deres jobb, har dere ennå et valg i hva dere vil, sa prinsesse Märtha Louise.

  Foran en fullsatt sal på 550 tilhørere, ba prinsessen alle som har blitt «en smule irritert» av pressen, som sto foran scenen, om å rekke opp hendene.