Hopp til innhold

A-ha og Aurora til Nobels fredspriskonsert

De to første artistene som skal spille på Nobels fredspriskonsert er klare.

A-ha holder konsert

A-HA: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy under en konsert i Oslo Spektrum.

Foto: NTB Scanpix

Tidenes største norske popgruppe, a-ha, skal opptre under Nobels fredspriskonsert 11. desember.

A-ha og Aurora Aksnes er de to første navnene som bekreftes til konserten.

Aurora Aksnes på by:Larm 2015

AURORA: Den 19 år gamle artisten Aurora Aksnes fra Bergen skal spille på årets Nobelkonsert.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

– Det er hyggelig å begynne offentliggjøringen av artister med to norske navn. A-ha har vært med på å prege musikkverden i flere tiår allerede, mens Aurora er en ung og spennende artist i rivende utvikling, sier nobeldirektør Olav Njølstad.

– Det er veldig stort å få opptre på Nobels fredspriskonsert. Vi har fulgt med på den fra stuen hjemme i mange år. Det er en utrolig vakker ting å få være med på, sier Aurora Aksnes.

Flyttes fra Oslo

Konserten skal i år arrangeres i Telenor Arena på Fornebu, og skal for første gang sendes direkte på nettstedet Youtube.

– I Telenor Arena kan vi ta imot flere gjester og dermed tilby billetter til en rimeligere pris. Det tror vi kan være av interesse, ikke minst for barnefamilier, sa Njølstad til NRK tidligere denne måneden.

Konserten er til ære for årets fredsprisvinner, den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog.

I 2009 sa a-ha at de skulle gi seg for godt, men fem år senere gjorde bandet comeback under Rock in Rio-festivalen i Brasil.

Ukjent vert

Dette er det tjueandre året Nobelkonserten holdes til ære for vinneren av Nobels fredspris. Konserten blir vanligvis arrangert i Oslo Spektrum og de siste 15 år har den blitt kringkastet til et globalt publikum.

Hvert år er det knyttet stor spenning rundt både artister og verter, og det er fortsatt ikke klart hvem som skal være vert for årets konsert. I fjor var Queen Latifah vert.

Årets konsert holdes fredag den 11. desember på Telenor Arena.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober