Hopp til innhold

«Vonde visu» fra 603

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det siste albumet til Stein Torleif Bjella ble laget på et hotellrom i Trondheim. Hør ham spille her!

Stein Torleif Bjella på Dokkhuset 09.04.11

Stein Torleif Bjella spilte inn store deler av sitt siste album «Vonde visu» på et hotellrom i Trondheim. Sist uke var han tilbake i byen for å spille på Dokkhuset.

Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK
Stein Torleif Bjella: «Vonde visu»

Stein Torleif Bjellas siste album, «Vonde visu».

Stein Torleif Bjella på Dokkhuset med Kjartan Kristiansen 09.04.11

Stein Torleif Bjella sier han gir mye av æren for å ha blitt «oppdaga» som soloartist til Kjartan Kristiansen, som har produsert hans plater og er med i bandet hans på turné.

Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK

For noen uker siden var Stein Torleif Bjella tilbake i Trondheim for å spille konsert på Dokkhuset.

Hadde med mobilt studio

Besøket i Trondheim brakte tilbake minner om en produktiv periode for artisten. I oktober 2010 var nemlig Bjella og bandet i byen for å spille konsert på konsertstedet Familien.

Les også:

- Vi hadde med et mobilt studio, for vi hadde tenkt å ta opp deler av «Vonde visu» på turnéen. Så jeg begynte å spille inn på hotellrommet – rom 603 på Nidelven Hotell, forteller Stein Torleif Bjella til NRK.

- Og det gikk veldig bra, så vi utvida oppholdet og booket om flybilleter. Jeg spilte inn ni av 11 sanger til «Vonde visu» på det hotellrommet. Jeg spilte dem inn alene med kassegitar, alt i ett «drag», uten andre hjelpemidler.

Takker Kjartan

Som de fleste andre plateproduksjoner ble det lagt på andre instrumenter etterpå, i Amper studio med Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys som produsent, akkurat som på debutalbumet «Heidersmenn».

Bjella understreker at han har mye å takke Kjartan Kristiansen for, og gir ham æren for å ha blitt «oppdaget» som soloartist i tiden etter Tolv Volt.

- Det er han som har tilrettelagt hele «prosjektet» med soloplatene, sier Bjella.

- Det er han som har hatt kontaktene, åpnet studio og hatt klare tanker om hvordan det burde instrumenteres.

- Vil du gi ham æren for å ha «oppdaget» deg som soloartist?

- Ja, ja, sjølsagt. Men jeg liker å tro at jeg har gjort litt sjøl også, sier han kledelig beskjedent.

Solgte ikke nok

Stein Torleif Bjella ble først kjent gjennom bandet Tolv Volt, som spilte det de selv beskreiv som batteridrevet rock på norsk, musikalsk plassert et sted mellom DumDum Boys og Tre Små Kinesere.

Bandet solgte relativt godt og hadde platekontrakt med Sony Music på to album. Men utskiftninger av personer i plateselskapet gjorde at bandet ble sparka ut fordi de ikke solgte nok.

Album nummer to fra Tolv Volt blei dermed en egenproduksjon som fikk lite oppmerksomhet, til tross for mye radiospilling, blant annet i NRK P1.

Men mangelen på trykk rundt bandet og at Bjella valgte å flytte hjem igjen til Ål gjorde det praktisk vanskelig og tungvint å fortsette med Tolv Volt.

Rica Nidelven Hotell

Mye av Stein Torleif Bjellas siste album ble til på Rica Nidelven Hotell i Trondheim.

Foto: Tor Beisvåg

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.