Hopp til innhold

Bjella med «Vonde visu»

- Jeg skriver fortsatt om uforløste, tause, innegubber, sier Stein Torleif Bjella. i februar kommer albumet «Vonde visu». Hør første single her!

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er snart klar med plata «Vonde visu».

Foto: Knut Bry

Stein Torleif Bjella: «Romantikken gjer meg sjuk»

Stein Torleif Bjella: «Romantikken gjer meg sjuk».

Foto: Plateomslag
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ved årtusenskiftet ble Stein Torleif Bjella kjent for låta «Kaffi og kaku», gjennom bandet Tolv Volt.

Ny låt

Men bandet som sang på dialekt med underfundige tekster gikk i oppløsning. Bjella gikk solo og ga ut albumet «Heidersmenn» i 2009.

Plata ble nominert til Spellemannpris og fikk svært mye god omtale i pressen, blant annet med 8 av 10 mulige poeng i Norsk på Norsk på NRK P1.

I går hadde den ferske Bjella-låta «Romantikken gjer meg sjuk» premiere på radio, hør den her:

- Denne låta handler om en kar som nok er best på kjærlighet på avstand. Han sitter og tenker på hvilket flott parti han sjøl kunne vært. Og når det endelig skjer, og han får sjansen, så var det ikke så veldig greit likevel. Det er vel om litt sånn uoppnåelig kjærlighet, kanskje, forteller Bjella til Kveldsåpent i NRK P1.

- Uforløste, tause, innegubber

Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella trodde hans nye album skulle bli mer lystig, men han skriver fortsatt om «uforløste, tause, innegubber».

Foto: K&U / K&U
Stein Torleif Bjella på Norwegian Wood 2009

Stein Torleif Bjella i 2009 da han spilte på Norwgian Wood-festivalen i Oslo.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

28. februar kommer albumet «Vonde visu», der Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys er produsent og gitarist, som på forrige plate. Bjella sjøl hadde imidlertid sett for seg at resultatet skulle bli annerledes enn det har blitt.

- Jeg hadde egentlig trodd at dette albumet skulle bli litt mer lystig. For «Heidersmenn» blei jo også litt tungt. Men jeg skriver fortsatt om uforløste, tause, innegubber, ser det ut til, forklarer Bjella til Kveldsåpent i NRK P1.

Men selv om Stein Torleif Bjella skriver en del om livets skyggesider ligger det alltid et smil på lur.

- Det er kanskje en klisje, men det er nå en gang sånn jeg opplever livet; at et øye ler og et øye gråter. Det ligger en slags komikk under alt dette, fra sang til sang, mener Bjella.

- Pirker litt i eget liv

- Hovedpersonene mine blir veldig sjølhøytidelige, ser det ut til. Det er pompøst og innestengt, samtidig.

- Men hvor kommer det fra, er det basert på din omgangskrets?

- Jeg pirker litt i mitt eget liv og ser det som er rundt meg. Til sammen blir det forhåpentligvis viktig og personlig på et eller annet nivå. Uten at det er et reint Knausgård-prosjekt, sier han.

Hør hele intervjuet med Stein Torleif Bjella her:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober