Hopp til innhold

"Ung Grieg" på Bryggen

Griegjubileet er også en åpning for nyskaping. Arrangørene av ”Grieg 07” bruker hundreårsminnet for mesterens død som en prolog for det nye og stimulerer unge, jazzmusikere og lydkunstnere.

 

UNG Grieg med Leif Ove

Leif Ove Andsnes og 17-årige Christian Hundsnes Grøvlen spiller firhendig på Bryggen.

Foto: Torkil Baden / NRK

Ordføreråpning

Ordfører Herman Friele åpnet Kulturnatten

Foto: Torkil Baden / NRK

Selve hundreårsmarkeringen av Griegs dødsdag 4.september for ett hundre år siden sto rimeligvis i ærbødighetens tegn. Da var det til og med seminar om døden og livet, om begravelsestradisjoner og døden i kunsten.

Men nå har fokuset skiftet. De to første ukene av september er stappfulle av arrangementer under betegnelsen ”Edvard Grieg septemberfestival”. Tradisjonell presentasjon av mesterens egne toner er det ikke mye av. Foruten Bergensfilharmonikernes konserter denne uken er den mest ruvende at Njål Sparbo framfører samtlige 172 solosanger på sju konserter.

 

 

MINensemblet

MINensemblet fra Nordland spilte rocka 'Holberg-suite'.

Foto: Torkil Baden / NRK

Rock med Grieg

Ellers renner Bergen over av ”Jazz med Grieg”, ”Rock med Grieg”, lydkunst, folkemusikk og unge samtidskomponister med uroppførelser av kammermusikk og av orkesterverker. Tretti sangkor fra hele verden synger over alt, og det er byvandringer, operacafè og seminarer, - det meste gratis.

Målsetningen er å "vitalisere og aktualisere Grieg-arven". Ett av de mest fantasifulle tiltakene er at du kan sykle i treningsstudio mens du finner rytmen i Griegs klaverstykker spilt av Liv Glaser.

 

Konkurransse

Konkurranse: Leif Ove spilte og Andreas Johnson delte ut P2-premier.

Foto: Torkil Baden / NRK

 Kulturnatt

Fredag var det Kulturnatt i hele Bergen med sentrum på Bryggen. Først åpnet en matfestival med tørrfisk fra Lofoten og smaksprøver fra hele Vestlandet.

Og midt oppe i dette spilte Leif Ove Andsnes Grieg på utescenen og hørte på fire tenåringer.

UNG Grieg

Oda Hjertine Voltersvik, Iris Maidre Aarvik, Ingeborg Elisabeth Moe og Christian Hundsnes Grøvlen er med i P2-serien UNG Grieg som presenterer alle de 66 lyriske stykkene gjennom året.

På Bryggen hadde Leif Ove Andsnes gjettekonkurranse med publikum, og blant ulende båter, spekepølser og plommer fra Hardanger spillte han firhendig med 17-årige Christian. 14.september formidler Arild Hansson det hele i Musikkmanesjen i P2. 

Jubileumsarrangørene Grieg 07 med Ragna Sofie Grung Moe i spissen kombinerer nekrolog over fortiden med prolog for fremtiden

Finale

Finale: fra venstre: programleder Steinar Birkeland, Oda Voltersvik, Iris Maidre Aarvik, Ingerborg Elisabeth Moen, Christian Hundsnes Grøvlen og Leif Ove Andsnes

Foto: Torkil Baden / NRK

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)