"Ung Grieg" på Bryggen

Griegjubileet er også en åpning for nyskaping. Arrangørene av ”Grieg 07” bruker hundreårsminnet for mesterens død som en prolog for det nye og stimulerer unge, jazzmusikere og lydkunstnere.

 

UNG Grieg med Leif Ove

Leif Ove Andsnes og 17-årige Christian Hundsnes Grøvlen spiller firhendig på Bryggen.

Foto: Torkil Baden / NRK

Ordføreråpning

Ordfører Herman Friele åpnet Kulturnatten

Foto: Torkil Baden / NRK

Selve hundreårsmarkeringen av Griegs dødsdag 4.september for ett hundre år siden sto rimeligvis i ærbødighetens tegn. Da var det til og med seminar om døden og livet, om begravelsestradisjoner og døden i kunsten.

Men nå har fokuset skiftet. De to første ukene av september er stappfulle av arrangementer under betegnelsen ”Edvard Grieg septemberfestival”. Tradisjonell presentasjon av mesterens egne toner er det ikke mye av. Foruten Bergensfilharmonikernes konserter denne uken er den mest ruvende at Njål Sparbo framfører samtlige 172 solosanger på sju konserter.

 

 

MINensemblet

MINensemblet fra Nordland spilte rocka 'Holberg-suite'.

Foto: Torkil Baden / NRK

Rock med Grieg

Ellers renner Bergen over av ”Jazz med Grieg”, ”Rock med Grieg”, lydkunst, folkemusikk og unge samtidskomponister med uroppførelser av kammermusikk og av orkesterverker. Tretti sangkor fra hele verden synger over alt, og det er byvandringer, operacafè og seminarer, - det meste gratis.

Målsetningen er å "vitalisere og aktualisere Grieg-arven". Ett av de mest fantasifulle tiltakene er at du kan sykle i treningsstudio mens du finner rytmen i Griegs klaverstykker spilt av Liv Glaser.

 

Konkurransse

Konkurranse: Leif Ove spilte og Andreas Johnson delte ut P2-premier.

Foto: Torkil Baden / NRK

 Kulturnatt

Fredag var det Kulturnatt i hele Bergen med sentrum på Bryggen. Først åpnet en matfestival med tørrfisk fra Lofoten og smaksprøver fra hele Vestlandet.

Og midt oppe i dette spilte Leif Ove Andsnes Grieg på utescenen og hørte på fire tenåringer.

UNG Grieg

Oda Hjertine Voltersvik, Iris Maidre Aarvik, Ingeborg Elisabeth Moe og Christian Hundsnes Grøvlen er med i P2-serien UNG Grieg som presenterer alle de 66 lyriske stykkene gjennom året.

På Bryggen hadde Leif Ove Andsnes gjettekonkurranse med publikum, og blant ulende båter, spekepølser og plommer fra Hardanger spillte han firhendig med 17-årige Christian. 14.september formidler Arild Hansson det hele i Musikkmanesjen i P2. 

Jubileumsarrangørene Grieg 07 med Ragna Sofie Grung Moe i spissen kombinerer nekrolog over fortiden med prolog for fremtiden

Finale

Finale: fra venstre: programleder Steinar Birkeland, Oda Voltersvik, Iris Maidre Aarvik, Ingerborg Elisabeth Moen, Christian Hundsnes Grøvlen og Leif Ove Andsnes

Foto: Torkil Baden / NRK

 

Kulturstrøm

 • – Fortnite kan bli svartelistet

  Dataspillet Fortnite kan bli svartelistet fra alle Apples plattformer innen rettsstriden mellom selskapet og spillutvikleren Epic Games er løst.

  Epic Games-sjef Tim Sweeney sa onsdag at han har fått beskjed fra Apple om at Fortnite blir svartelistet inntil rettsstriden er løst og inntil alle ankemuligheter er brukt opp. Det kan ta opptil fem år, skriver han på Twitter.

 • Var begravet med musikkinstrumenter

  Gassrørarbeidere i Peru har funnet levningene etter åtte voksne og barn som ble gravlagt i en fellesgrav med mat og musikkinstrumenter for rundt 800 år siden.

  Levningene var lagt i omslag bestående av plantemateriale. Rundt dem i fellesgraven var det plassert mais, fat og en rekke blåseinstrumenter, blant annet fløyter.

  De åtte hadde bodd i den gamle byen Chilca, rundt 60 kilometer sør for Perus hovedstad Lima.

  – Det er et viktig funn som gir oss mer informasjon om førkolumbisk historie i Chilca, sier arkeologen.

  Arbeidere fra det samme gasselskapet fant rundt 30 gamle levninger i Chilca i 2018 (NTB).

 • Munch på Tøyen stenger denne helgen

  Denne helgen er siste sjanse til å få med seg kunsten i de gamle Munch-lokalene på Tøyen.

  Om bare noen dager stenger museet dørene etter 58 år, før det om en måneds tid åpner i ny drakt i Bjørvika.

  Kommunikasjonsdirektør Gitte Skilbred sier det blir vemodig å forlate Tøyen, men at de gleder seg til å få større plass.