– Friskt og morsomt pust fra Norge

Det er ikke bare Kaja, i Agnes Kittelsens skikkelse, og regissør Anna Sewitsky som er sykt lykkelig. Filmen med samme navn er solgt til mer enn 15 land.

Agnes Kittelsen t.v. og regissør Anne Sewitsky

Agnes Kittelsen og regissør Anne Sewitsky.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det var under filmfestivalen i Berlin nylig at det virkelig tok av. Rettighetene ble solgt til land som Tyskland, Spania, Polen, Ungarn og USA.

– «Sykt lykkelig» er veldig morsom, og et friskt pust av en film, sier direktør for det amerikanske filmselskapet Magnolia, Eamonn Bowles.

«Sykt lykkelig» er regissør Anna Sewitskys debutfilm. Den hadde internasjonal premiere på Sundance-festivalen i USA i januar. Der vant den World Cinema Grand Jury Award. Under navnet «Happy, happy».

– Det er rart, annerledes og gøy, sa regissør Anne Sewitsky da.

– Ujevn debut

På hjemmebane er filmen sett av nesten 30.000 nordmenn, men den fikk en litt lunken mottagelse blant kritikerne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Filmen er ujevn, mente Filmpolitiets Birger Vestmo, som ga den terningkast tre etter den norske premieren i november.

Agnes Kittelsen, Joachim Rafaelsen

Agnes Kittelsen og Joachim Rafaelsen i filmen «Sykt lykkelig».

Foto: Norsk Filminstitutt

Filmen handler om Kaja. For henne er familien det viktigste i verden. Hun er evig positiv. Dette til tross for at hun lever med en mann som helst vil jakte med gutta, og som nekter å ha sex med henne fordi hun "ikke er spesielt attraktiv" lenger.

«Sykt lykkelig» er skrevet av Ragnhild Tronvoll, regissert av Anne Sewitsky og produsert av Synnøve Hørsdal for MaipoMinimal.

Store forventninger

Anne Sewitsky har tidligere regissert flere episoder av NRK-serien Himmelblå. Det knyttes også store forventninger til hennes andre langfilm, «Jørgen+Anne=sant». Den har Norges-premiere i slutten av februar.

Da den ble vist på festivalen i Berlin, var mange representanter for verdens mest kresne publikum, barna, til stede i salen.

Maria A.Tanderø Berglyd og Otto Garli

Hovedrolleinnehaverne Maria A.Tanderø Berglyd og Otto Garli i «Jørgen+Anne=sant».

Foto: Daniel Sannum Lauten, Norsk Filminstitutt

– Det er veldig moro å vise den for så mange mennesker, og litt rart fordi den blir dubbet på tysk. Men folk ler og griner og er glade, så da er det kjempekjekt, uttalte regissør Anne Sewitsky til NRK i Berlin rett etter filmvisningen.

Filmen «Jørgen+Anne=sant» bygger på en roman av Vigdis Hjort.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter