"Standards and Vanguards"

Pianist Helge Iberg og vokalist Elin Rosseland gir verdens lyttere stående utfordringer.

Helge Iberg
Foto: presse

CD-anm Helge Iberg + Elin Rosseland

Forunderlig forfriskende! En musikalsk gjettelek hvor samtid utfordrer fortid, og hvor genregrenser oppheves eller utnyttes til å sette gammel musikk i nytt lys.

Ville eksperimenter

Med CDen ”Standards and Vanguards” virkeliggjør Helge Iberg de villeste tankeksperimenter: Hvordan hadde romantikkens 1840-talls perle ”Im wunderschönen Monat Mai” vært om den ikke var komponert av Robert Schumann, men 70 år senere av tolvtonemusikkens far Arnold Schönberg?

Hvordan hadde 1930-talls slageren ”All of Me” blitt, om det ikke var amerikaneren Gerald Marks som hadde komponert den, men den franske impresjonismens mester Maurice Ravel?

Absolutt gehør

Elin Rosseland
Foto: presse

Og like interessant, hvor ekstremt kan Helge Iberg reharmonisere Thelonious Monk-klassikeren ”Round midnight” uten at sangsolisten faller av lasset? Ganske ekstremt faktisk, når vokalisten heter Elin Rosseland. Det er utrolig å oppleve hennes absolutte gehør, usvikelige intonasjon og uttrykksfullhet i en slik setting.

Briljant

Helge Iberg viser selv stor stilforståelse, lekenhet og alvor. Nødvendigvis spiller han teknisk briljant, og da tenker jeg vel så mye på pedalbruk og klangbehandling som på fingerferdighet. ”Standards and Vanguards” er en stående utfordring til all verdens musikanter og lyttere, enten du kommer fra standardlåtenes eller avantgardismens rekker: Ta for deg på øverste hylle, gjør musikken til din egen, alt er mulig, alt er tillatt, vi lever i en fantastisk tid – grip den, spill og hør det uhørte!

 • Helge Iberg/Elin Rosseland: "Standards and Vanguards"
 • GRCD 4319

Kulturstrøm

 • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

  Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

 • Markusplassen stengt grunnet flom

  Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.

 • Lill Lindfors (79) ut på turné

  Den finsk-svenske jazz- og folkartisten fyller 80 år i 2020 og feirer med jubileumsturné oppkalt etter en av sine mest kjente sanger. «Musik ska byggas utav glädje»-turnéen starter allerede 1. desember i Stockholm. Lindfors har vært artist i 58 år.