Hopp til innhold

"Standards and Vanguards"

Pianist Helge Iberg og vokalist Elin Rosseland gir verdens lyttere stående utfordringer.

Helge Iberg
Foto: presse

CD-anm Helge Iberg + Elin Rosseland

Forunderlig forfriskende! En musikalsk gjettelek hvor samtid utfordrer fortid, og hvor genregrenser oppheves eller utnyttes til å sette gammel musikk i nytt lys.

Ville eksperimenter

Med CDen ”Standards and Vanguards” virkeliggjør Helge Iberg de villeste tankeksperimenter: Hvordan hadde romantikkens 1840-talls perle ”Im wunderschönen Monat Mai” vært om den ikke var komponert av Robert Schumann, men 70 år senere av tolvtonemusikkens far Arnold Schönberg?

Hvordan hadde 1930-talls slageren ”All of Me” blitt, om det ikke var amerikaneren Gerald Marks som hadde komponert den, men den franske impresjonismens mester Maurice Ravel?

Absolutt gehør

Elin Rosseland
Foto: presse

Og like interessant, hvor ekstremt kan Helge Iberg reharmonisere Thelonious Monk-klassikeren ”Round midnight” uten at sangsolisten faller av lasset? Ganske ekstremt faktisk, når vokalisten heter Elin Rosseland. Det er utrolig å oppleve hennes absolutte gehør, usvikelige intonasjon og uttrykksfullhet i en slik setting.

Briljant

Helge Iberg viser selv stor stilforståelse, lekenhet og alvor. Nødvendigvis spiller han teknisk briljant, og da tenker jeg vel så mye på pedalbruk og klangbehandling som på fingerferdighet. ”Standards and Vanguards” er en stående utfordring til all verdens musikanter og lyttere, enten du kommer fra standardlåtenes eller avantgardismens rekker: Ta for deg på øverste hylle, gjør musikken til din egen, alt er mulig, alt er tillatt, vi lever i en fantastisk tid – grip den, spill og hør det uhørte!

  • Helge Iberg/Elin Rosseland: "Standards and Vanguards"
  • GRCD 4319

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.