Hopp til innhold

«Side om side» gir seg etter ti år

Serien har underholdt norske TV-seere siden 2013, og skriver seg inn i historien som NRKs mest sette humorserie noensinne.

Gjengen fra Side om side sitter i en trapp

«Side om side» spiller inn sin siste sesong til våren. Bak f.v.: Arnhild Litleré, Kyrre Holm Johannessen, Steinar Sagen, Hans Morten Hansen, Tuva Greaker, Axel Omejer, Solveig Karlsen Birkenes, Pernille Sørensen, Vidar Magnussen, Henriette Marø og Tore Sagen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Mange har fått et forhold til karakterene og deres småkaotiske liv i Granli nabolag. Siden 2013 har «Side om side» samlet norske familier foran TV-skjermen i helgene.

Humorserien har blitt en braksuksess og regnes som det mest sette humorprogrammet i NRKs historie.

– Det har vært veldig fint hele veien, og ekstra gøy at vi har klart å lage en seersuksess, sier prosjektleder og kreativ produsent, Sigmund Falch.

Sigmund Falch

Sigmund Falch blir sett på som pappaen til «Side om side» og har vært en del av produksjonen siden starten.

Foto: Photographer: Eigil Korsager

Til våren spiller de inn sin siste sesong, og «Side om side»- eventyret avslutter dermed med hundre episoder.

Falch avslører at den tiende og siste sesongen får en ekstra episode, da det ville plaget han å avslutte serien med 99 episoder.

– Var et springbrett

Hvorfor serien nå takker for seg, er det flere grunner til.

– Vi har et rikt nok univers til å kunne lage flere sesonger, men på et tidspunkt må vi avslutte. Aktørene i serien har blitt mer kjent med årene, og fått det travlere med andre oppdrag. Det er også naturlig at de ønsker å gjøre andre ting etter så mange år, forteller Falch.

Han retter også en tanke mot nabolaget på Røa i Oslo, som fortjener å få tilbake gata si etter mange år med avsperringer, kamerautstyr og NRK-biler.

Fra innspilling av Side om side.

«Side om side»-produksjonen i nabolaget på Røa. Her spilles det inn en scene med Vidar Magnussen og Henriette Friis Marø.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Jeg tipper de kommer til å synes det blir deilig å endelig få litt fred, sier han.

Skuespiller Vidar Magnussen har ikke klart å bearbeide tanken om at «Side om side»-æraen snart er over.

For han var rollen som Jonas Kvåle et springbrett ut i bransjen.

– De andre hadde etablerte karrierer, mens jeg kom fra i Bergen med noen teaterroller å vise til. Jeg trengte jobb og ville prøve meg på TV, så jeg hadde uansett takket ja til den rollen, forteller han.

– Har Jonas Kvåle preget deg på noen måte?

– Ja, litt halvt om halvt. Jeg er nok mest ulik han, men reaksjonsmønsteret i livet mitt er ganske likt. Jeg kan være både virrete, konfliktsky og lettantennelig privat også.

Side om side - stemningsbilde - NRK TV

Jon Almås og Vidar Magnussen spiller naboer og rivaler.

Gjennom ni sesonger minnes han spesielt en episode som han ikke følte seg så komfortabel med.

– Det hendte jo at det som sto i manus var litt for drøyt, og i denne episoden hadde Jonas dårlig sædkvalitet. Det var så flaut og føltes helt feil. Det skjedde ting i den episoden som ikke var særlig familievennlig. Jeg håper NRK tar vekk episoden fra nettspilleren, sier han og ler.

Vulgær klining

Tore Sagen hadde lite skuespillererfaring da han takket ja til å spille Frode Pedersen i serien. Han var heller ikke sikker på om konseptet var noe for han.

– Sitcom var en skummel sjanger jeg forbandt med «Mot i Brøstet» og «Holms», og det var ikke noe jeg identifiserte meg med. Men det var så mange gøyale folk involvert at jeg ga det en sjanse, forteller han.

Side om side S09E05

Tore Sagen i rollen som den noe barnslige familiefaren Frode Pedersen.

Og komikeren har ikke angret.

– Det har vært kjempegøy å være med. Vi har spilt inn en sesong i året, der vi startet ved påsketider og var ferdig på sommeren. Det har vært en veldig fin vårtradisjon.

Han har ikke mange vonde minner fra ni år med innspilling, men det er spesielt en scene han aldri kommer til å glemme.

– Jeg husker da jeg og Pernille skulle råkline. Vi kjørte på oppå en putekasse utenfor huset, men scenen ble ikke tatt med fordi det ble for vulgært. Det var ti opptak med råklining til ingen nytte.

Side om side

Tore Sagen og Pernille Sørensen spiller samboere i serien.

Dårlig løpeteknikk

Skuespiller og komiker Pernille Sørensen minnes også dagen da ekteparet Frode og Lisbeth måtte gå dyrisk til verks på putekassa.

– Det var en rar opptaksdag, og det føltes nesten som et overgrep på både karakterene og putekassa, ler hun.

Sørensen husker også episoden der Lisbeth skulle delta på et grendeløp, som en av de verste innspillingsdagene.

Side om side S09E09

Pernille Sørensen i rollen som Lisbeth Berg.

– Lisbeth skulle ha en dårlig løpestil, så jeg måtte løpe rundt med en ineffektiv løpeteknikk og hyperventilere hele dagen. Det var så slitsomt, og jeg ble så svimmel av det, forteller hun.

Hun kommer til å savne produksjonsteamet som har jobbet sammen siden starten, og samholdet med alle skuespillerne. Men rollen har satt sine spor i henne.

– Jeg klarer ikke å gå med blårutete skjorter lenger, for da blir jeg Lisbeth med en gang. Jeg går heller ikke i crocs, enda så behagelige de skoene er.

Kjøpte hus til innspillingen

Falch kan avsløre at scenene hjemme hos familiene er spilt inn på en litt annen måte enn man skulle tro. Alle scenene er nemlig spilt inn i forskjellige etasjer – i ett og samme hus.

Det brune huset, som i serien er hjemmet til samboerne Jonas Kvåle (Vidar Magnussen), Silje Helgesen (Henriette Friis Marø) og datteren Alexandra «Alex» Helgesen (Alma Günther), ble kjøpt av NRK for å spille inn «Siden om side».

Side om side S02E09 Stemningsbilde sesong NRK TV

Hjemme hos Jonas Kvåle (Vidar Magnussen), Silje Helgesen (Henriette Friis Marø) og Alexandra «Alex» Helgesen (Alma Günther).

– Det at NRK kjøper et hus til en TV-innspilling har aldri blitt gjort før, forteller Falch.

Han forteller at huset begynner å bli veldig nedslitt, og at det er enda usikkert hva som vil skje med huset etter innspillingen.

– Det trengs å pusses opp før det kan brukes til noe annet. Det blir nok revet – med mindre en ihuga «Side om side»-fan har lyst til å kjøpe det, sier han.

Siste sesong av «Side om side» kommer på NRK1 og i NRK TV høsten 2023.

Kulturstrøm

 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon
 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP