Hopp til innhold

Kynisk fra USAs underverden

Handlingen i James Ellroys siste utgivelse er lagt til etterkrigstidens USA. Hvis du har sansen for konspirasjoner rundt noen av de mest kjente drapssakene i landets historie, er dette boken du bør lese.

James Ellroy

James Ellroys oppfølger til 'En amerikans myte', 'Seks tusen kalde', blir nå utgitt på norsk.

Foto: Marion Ettlinger

De som har lest den digre romanen ”American tabloid” - ”En amerikansk myte” på norsk - vil umiddelbart kjenne igjen noen figurer i James Ellroys nyeste norske utgivelse ”Seks tusen kalde”.

Ward Littell, for eksempel, er advokat og opptørker fyllik, som etter å ha blitt avvist som medhjelper for Robert Kennedys valg- og politikkapparat har hoppet over gjerdet. Han har istedet blitt fikser, generell drittsekk og advokat for mafia-gruppen The Boys. Pete Bondurant, en diger eks-politimann med kanadisk bakgrunn, er Littells utøvende bølle, men med en liten kjerne av noe som ligner gull i det voldsorienterte hjertet sitt.

Etterkrigstidens USA

"Seks tusen kalde"

James Ellroys roman 'Seks tusen kalde' er oversatt av Christian Rugstad.

Foto: Forlaget Oktober

”Seks tusen kalde” kan med andre ord leses som en fortsettelse av ”En amerikansk myte” (uten at det er noen forutsetning å gjøre det). Sammen utgjør de første og andre del av en planlagt trilogi om amerikansk underverden i etterkrigstiden.

Tittelen, ”Seks tusen kalde”, viser til de seks tusen dollarene i blodpenger som den unge Las Vegas-politimannen Wayne Tedrow jr får av de mafia-kontrollerte sjefene sine for å dra til Dallas, Texas og ta ut en svart gambler som har drept en politimann. Året vi befinner oss i, er 1963.

Mektig konspirasjon

Kombinasjonen av stedsvalg, Dallas, og årstallet -63 antyder umiddelbart at det skjer andre ting i Texas samtidig. Det er bare det at det slett ikke er Lee Harvey Oswald som avfyrer skuddene mot John Kennedy. Konspirasjonen sitter høyere opp enn som så, og har langt farligere og mektigere medlemmer enn Oswald.

”Seks tusen kalde” starter for det første med mordet på John Kennedy. For det andre dreier det seg om Wayne Tedrow´s unnlatelsessynd; han gjør seg ikke til morder for penger. Romanen slutter i det to andre historiske mord er begått, fem år senere, på lillebror Robert Kennedy og Martin Luther King.

Hva som fascinerer mest med James Ellroys forfatterskap er ikke godt å si. Om det er det inntil beinet renskrapte språket, det nesten maniske drivet eller den kompromissløse kynismen som tvinger fortellingen fremover, er uvisst. Ingen annen forfatter setter så mange punktum som Ellroy, og bisetningen er et fremmedord. En typisk fortellende setning er på kun tre ord. Punktum. I stedet fremtrer en manende rytme som en oversetter kan brekke nakken på. Christian Rugstad gjorde det ikke i sitt arbeid med ”Seks tusen kalde”.

Siste del snart klar

Den tredje og siste boken i serien er visstnok på det nærmeste klar i USA. Og dersom vi teller nye fem år frem i tid, kommer vi til 1973 og Watergate. Det er bare å glede seg.

Ingen har utvidet rammene for selve begrepet kriminalroman som James Ellroy. Få har bidratt like sterkt til å fornye sjangeren. ”Seks tusen kalde fyller 767 sider – og ja, den kunne vært kortere, men ikke mye. Som roman er boken dermed å betrakte som skjønnlitteratur. ”Seks tusen kalde” den suverent beste boken utgitt til denne påsken.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.