NRK Meny
Normal

«Russlands Eiffel-tårn» skal rives

En gruppe arkitekter jobber på spreng for å forhindre at det 50 etasjer høye Shukhovtårnet i Moskva skal rives. – Helt tragisk at det skal fjernes, sier kunstanmelder Mona Pahle Bjerke.

Shukhov-tårnet

NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke synes det er tragisk at russerne har bestemt seg for å rive det 160 meter høye Shukhovtårnet.

Foto: Sergej Norin / CC-BY

Shukhovtårnet

Shukhovtårnet er et imponerende skue i nattens mulm og mørke.

Foto: Kishjar/Flickr / CC-BY

Et par kilometer fra en av Russlands aller største turistattraksjoner, Kreml, ligger Shukhovtårnet.

Men til tross for sine 160 meter, 92 år lange historie og slående belysning har Shukhovtårnet aldri blitt noen turistattraksjon på lik linje med Eiffel-tårnet i Paris eller Fernsehturm i Berlin.

Nå har den russiske komiteen for tv- og radiosendinger bestemt seg for å fjerne tårnet som i sin tid ble bestilt av Vladimir Lenin for å spre propaganda. Det skriver Politiken.

NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke kunne ikke tro sine egne ører da hun hørte nyheten.

– Jeg synes det er helt tragisk. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte at dette i det hele tatt var en mulighet, sier Pahle Bjerke.

Kjente kunstpersonligheter kjemper for tårnet

En gruppe arkitekter jobber nå for å bevare tv-tårnet. De mener tårnet er et unikt eksempel på modernistisk ingeniørkunst.

Den berømte britiske arkitekten Norman Foster får støtte fra flere andre kjente kolleger som Rem Koolhaas og Elizabeth Diller. Disse tre og mange andre kunstpersonligheter har signert en underskriftskampanje for å bevare Shukhovtårnet.

Gruppen har også skrevet et brev til president Vladimir Putin.

– Det er et vidunderlig eksempel på russisk ingeniørkunst og en konstruksjonskultur som er berømt i Europa, Asia og Amerika. Tårnet bør repareres slik det står. Russland bør ta ansvar for sin kulturelle arv. Det forventer det internasjonale samfunnet, heter det i brevet.