NRK Meny
Normal

– Perfekt blanding av moro og tortur

Når Linnea Myhre skal anbefale sommerbøker, blir det ikke nødvendigvis solskinnshistorier.

Linnea Myhre

Blogger og NRK-medarbeider Linnea Myhre.

Foto: Linnea Myhre, linniiie.com

Er du moden for en 900 sider lang røverfortelling i sommer, bør du lytte til blogger og NRK P3-medarbeider Linnea Myhres boktips: Shantaram av Gregory David Roberts.

Gregory David Roberts, forfatter av Shantaram.

Forfatter Gregory David Roberts er tidligere heroinist og ble i 1978 dømt til 19 års fengsel for flere bankran.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Den handler om en rusavhengig, australsk bankraner som rømmer fra fengselet og flykter til India, og involverer litt kjærlighet, slum, vold og tortur. En perfekt blanding, mener Myhre.

Historien skal være løselig basert på forfatter Gregory David Roberts eget liv, selv om Roberts har innrømmet at mange av hendelsene i romanen er fiktive.

- Lærerikt om livet bak murene

I boken rømmer heroinisten Gregor David fra fengsel og en 19-årig dom til India, hvor han blant annet tar på seg rollen som lege for slumbeboerne.

Johnny Depp: Både skuespiller og rocker.

Johnny Depp skal ha hovedrollen i filmatiseringen av Shantaram.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Shantaram er en internasjonal bestselger, oversatt til 20 språk. For de filminteresserte, kan det nevnes at rettighetene er solgt til Warner Brothers, og Johnny Depp skal ha hovedrollen.

- Romanen er lærerik med tanke på miljøendringene. Og skildringene av livet bak murene er helt fantastiske. Etter å ha lest alle miljøskildringene fra India, kommer jeg til å dra til med en gang jeg har råd, forteller Myhre til NRK.no.

Trær som faller

Om du er ute etter litt tynnere, om enn ikke mindre substansielle bøker, har bloggeren flere kort i ermet.

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq med den franske utgaven av Muligheten av en øy.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

- Jeg har etter hvert beveget meg over til å lese klassikere, samt Knausgård. Jeg tar et bind Knausgård innimellom for ikke å bli for påvirket, sier hun.

Ved siden av en langhåret nordmann, har hun en forkjærlighet for en misantropisk østerriker og en gretten franskmenn.

- Før Knausgård leste jeg Thomas Bernhards Trær som faller, etterfulgt av et bind Knausgård igjen, etterfulgt av Michel Houellebecqs Muligheten av en øy, og nå er jeg på Knausgårds tredje bind. Og alt kan egentlig anbefales på det aller sterkeste, sier Linnea Myhre til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix