NRK Meny
Normal

Ubehaget i konsumsamfunnet

Leser du Houllebecqs og Murakamis siste bøker etter hverandre, vil du se interessante sammenhenger, ifølge litteraturkritiker Knut Hoem.

Knut Hoem

Litteraturkritiker i NRK, Knut Hoem.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Murakami, 1Q84

1Q84 av Haruki Murakami

Foto: Pax
Michel Houellebecqs "Kartet og terrenget"

Michel Houellebecqs 'Kartet og terrenget'.

I NRK.nos serie hvor NRK-profiler anbefaler sommerlitteratur, er turen kommet til bokanmelder Knut Hoem.

Skal du lese Murakami eller Houllebecq for første gang, kan du like gjerne begynne med deres siste utgivelser, mener han.

Anbefalinger: Michel Houllebecqs Kartet og terrenget og Haruki Murakamis 1Q84.

- De siste romanene til Houellebecq og Murakami har interessante fellestrekk, forteller litteraturkritikeren.

LES OGSÅ: Helle Vaaglands sommerbok-anbefalinger

LES OGSÅ: Knut Nærums bokanbefalinger

- Gledet meg

Hvis kultlitteratur kan defineres som bøker som er gjenstand for stor interesse og dyrkelse av en bestemt krets av personer, på grunnlag av særlige kvaliteter, kan både Houellebecq og Murakami defineres som kultforfattere.

Og Hoem selv bekjenner seg til denne kulten.

- Jeg har gledet meg spesielt til Michel Houllebecq og Haruki Murakami denne våren. Jeg følger begge forfatterskap trofast - ikke fordi alt de gjør er bra, men fordi det de gjør angår meg, forteller han.

LES OGSÅ: Helle Vaaglands sommerbok-anbefalinger

LES OGSÅ: Linnea Myhre anbefaler sommer-bøker

Elskelige hovedpersoner

Den japanske forfatteren Haruki Murakami.

Haruki Murakami.

Foto: Pax forlag

Hoem mener Murakami er en stemningenes mester - ofte med unge mennesker i hovedrollene som er åpne i sinnet og har livet foran seg.

- Hovedpersonene hans er det oftest vanskelig ikke bli opptatt av og glade i, forklarer han.

- Franske Michel Houllebecq har et veldig annerledes temperament. Han opplever mest av alt ubehag ved å leve i denne fasen av kapitalismen. Han er opptatt av hva konsumsamfunnet gjør med oss - i hvilken grad det er mulig å bevare en slags menneskelighet i det samfunnet vi lever i.

LES OGSÅ: Christian Borchs bokanbefalinger

LES OGSÅ: Kjartan Slettemark anbefaler sommerbøker

Bør leses etter hverandre

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP

I Kartet og terrenget møter vi den unge, begavede kunstneren Jed Martin, en likandes kar dopet ned på smertestillende preparater. Martin slår seg opp i kunstverdenen ved å avfotografere og bearbeide kart.

- Jeg vil anbefale å lese disse to bøkene etter hverandre, fordi jeg selv oppdaget interessante fellestrekk. I begge bøker finnes det for eksempel sterke farsportrett. I begge tilfeller handler det om fedre som ikke klarer å snakke med sine sønner, og om mødre som forsvinner.

- Både 1Q84 og Kartet og terrenget er egentlig veldig tilgjengelige og lettleste bøker fra de to forfatterne, og egner seg godt for dem som ønsker å nærme seg disse to strålende forfatterne for første gang, forteller anmelder Knut Hoem til NRK.no.

LES OGSÅ: Tore Sagen anbefaler sommerbøker

LES OGSÅ: Siss Vik anbefaler sommerlektyre

LES OGSÅ: Anmeldelse av Michel Houllebecqs "Kartet og terrenget"

LES OGSÅ: Anmeldelse av Haruki Murakamis "1Q84"

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK