Hopp til innhold

«Når den ny vin blomstrer»

«Når den ny vin blomstrer» ble Bjørnstjerne Bjørnsons siste skuespill, utkommet et halvt år før han døde. Det er en komedie som handler om den travle hustru og de gifteferdige døtrene, som ikke lenger har øye for mannen og faren i huset.

Wenche Foss

Wenche Foss spiller hovedrollen i «Når den ny vin blomstrer», som også var hennes avskjedsforestilling på Nationaltheatret i 1988. Vår forestilling er fra 1982.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Bjørnson markerer et friere syn på erotikk og ekteskap enn vanlig var i samtiden. Han tar opp brennbare temaer som religion og kjønnsmoral, kvinnefrigjøring og ekteskap.

Erotiske kvaler

Presten Hall gjennomgår erotiske kvaler.

Den selvstendige forretningskvinnen fru Arvik setter sitt hjem og sin familie i fare ved ikke å vise tilstrekkelig interesse for sin mann.

Arvik på sin side kan ikke skjule at han har stor sans for de unge piker.

Frisk komedie

Når man sammenligner denne friske komedien med Ibsens grublende og selvransakende ”Når vi døde våkner”, er det så visst ikke bare titlene som markerer forskjellen mellom de to dikternes avskjed med dramatikken.

Radioteatrets oppsetning er fra 1982 og var den gang med på å markere 150-årsjubileet for Bjørnsons fødsel.

Radioteatret har delt stykket i to og sender første del i P2 søndag 2. mai kl. 15.03 og etterfølgende mandag i samme kanal kl. 21.

Annen del sendes 9. og 10. mai.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.