NRK Meny
Normal

Her bryter NRK P13-programlederen ut i gråt

Å lytte til Jan Eggums «Myrsnipa» ble for mye for morgenvert Ragna Nordenborg.

Laster Instagram-innhold

I morgenprogrammet «Tidenes morgen» på NRK P13 var Pia Skevik dagens gjeste-DJ.

Musikkprodusent Skevik velger til daglig sanger til nabokanalen NRK P1, og var invitert i studio for å spille «fire låter du garantert griner av».

Og under den fjerde sangen ble det for mye for programleder Ragna Nordenborg.

– Pia sa før låta at «nå vil dere ikke klare å holde øyet tørt». Jeg har et barn på 15 måneder og medprogramleder Shaun har også et lite barn, så vi var begge mottakelige for en vàr, vanskelig og trist tekst. Så skjedde det Pia hadde spådd, sier Nordenborg.

– Ble du overrasket da tårene plutselig trillet?

– Jeg så det ikke komme at Jan Eggum skulle være den som fikk meg for første gang til å gråte på direktesendt radio, sier hun og ler.

Hør klippet fra «Tidenes morgen» her:

God fredag! Marta Norheim snakker om bekjennelseslitteratur og Monica Lewinsky, Pia Skevik spiller tårevåt musikk og Kåre Magnus er bekymret for guttetur. Morramusikk og skråblikk på verden og hverdagen med Ragna og Shaun.

Programledere for «Tidenes morgen» er Ragna Nordenborg og Shaun Henrik Matheson.

– Foreldreinstinktet slo inn

Jan Eggum ga ut «Myrsnipa» på albumet «Hjerteknuser», som kom i 2007. Teksten er en variant av folkeeventyret med moralen «enhver synes best om sine egne barn».

Myrsnipe (Calidris alpina)

MYRSNIPA PASSER PÅ: Myrsnipene passer på barna sine til de blir flygedyktige fire uker gamle. Populært brukes «myrsnipe» om en som har overdreven forkjærlighet for sine egne barn.

Foto: Wikimedia Commons. Brukernavn: Mdf / Creative Commons/CC BY-SA 3.0

– Det er nok foreldreinstinktet som slo inn. Som mor til et lite barn identifiserer jeg meg med myrsnipa. Jeg synes hun gjør en ekstremt god jobb, sier Nordenborg.

– Hun ser på barna sine med sitt subjektive, kjærlige morsblikk, og det vil man jo alltid gjøre. Men det blikket blir også fatalt når hun møter jegeren som ser på ungene hennes med helt andre øyne, fortsetter hun.

Hvilken låt får deg alltid til å bryte ut i gråt? Del den med oss i kommentarfeltet!

Eggum: – Låta maner til ettertanke

Jan Eggum sier til NRK.no at han har sett mange gråte til «Myrsnipa» i løpet av årene han har framført den.

– Det er jo et slags tegn på at sangen rører dem. Jeg har sett hardbarkede bedriftsledere svelge og svelge etter den mens de utannonserte artisten etter en helt nøktern opptreden der «Myrsnipa» var avslutning, sier han.

Artisten fra Bergen sier han pleier å spille sangen som siste ekstranummer.

– Det er en låt som maner til ettertanke og som faktisk tydelig markerer at nå er kvelden forbi.

– Skrev du den med tanke om at den skulle bli en tåreperse?

– Nei, det gjør jeg aldri. Men jeg er selv opptatt av å bli rørt av en sang, en bok eller en film, sier Eggum, og kommer med en «fun fact»:

– Wenche Myhre fikk faktisk denne låta til et show alt på åttitallet og sang den i tjue år, før jeg selv endelig fikk gitt den ut på plate i 2007.

Se Jan Eggum framføre «Myrsnipa» i programmet «Sangskatter». Sendt første gang i 2011.

Se Jan Eggum framføre «Myrsnipa» i programmet «Sangskatter», sendt på NRK1 i 2010.

Lover mer Eggum

Mens NRK.no snakker med Ragna Nordenborg om dagens Eggum-opplevelse, begynner hun å gjenfortelle teksten. Da åpner tårekanalene seg igjen hos «Tidenes morgen»-verten.

– Nei, nå begynner jeg igjen... beklager. Det er noe med linja «enhver synes best om sine egne små». Da blir jeg så rørt at jeg begynner å grine.

– Så nå har du gjenoppdaget Jan Eggum?

– Jeg må si at det er en genial tekst. Vi spiller ikke altfor mye Eggum i NRK P13, men det skal vi se nærmere på etter dette, sier programlederen.

LES OGSÅ:

Hør NRK P13s utvalgte tåreperser, plukket ut av Pia Skevik (de fire første) og Ragna Nordenborg (de ni siste) i denne spillelisten:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «NRK P13s grinefavoritter» i nytt vindu