Hopp til innhold

En farsott over hele kloden

Fra Jane Eyre kom ut i 1848 har boken hatt en egen plass i britenes litterære hukommelse, og da særlig hos den kvinnelige delen av befolkningen. På rekordtid ble boken en farsott og lest av britiske piker nær sagt over hele kloden i imperiets glansdager.

Jane Eyre

Fra en av filmatiseringene av Jane Eyre.

Foto: BBC

Les også: Stormfulle høyder av Emily Brontë

Og siden har det blitt slik:

Fremdeles er boken den tredje mest lånte ved britiske bibliotek, selv om den også er pensum for alle skolelever.

Sans for rettferdighet

Man kan spørre seg hvorfor akkurat dette verket ble så populært. Jane Eyre er en oppvekstroman der hovedpersonen, plain-Jane, er en fattig foreldreløs pike som sendes av slektninger til en grusom skole for småpiker.

Jane har en upreget sans for rettferdighet og hun er frihetssøkende og ærlig.
Samtidig er Jane i besittelse av en klar fornuft og bøttevis av god moral. Kanskje er det derfor hun ble ansett som spiselig for unge lesende kvinnene.

Sperret inne

Jane Eyre er en kjærlighetshistorie men den er godt skrevet og er spennende. Og når det også finnes en gal kvinne sperret inne på loftet, er det duket for symbolikk på høyt plan. Feministene har omfavnet ”the mad woman in the attic” og mener det var Charlottes Brontës måte å skrive ut alle de sidene ved kvinnelivet som man ikke kunne snakke om.

Andre har brukt ”den gale kvinnen på loftet” som inspirasjonskilde og skrevet hennes historie.

For ytterligere lesning – prøv ”vide Sargasso” av Jean Rhys. Her fortelles livshistorien til den vest-indiske kvinnen som endte på loftet i ”Jane Eyre”.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters