Hopp til innhold

Beste norske åpningshelg siden «Max Manus»

Morten Tyldums «Hodejegerne» står for den beste norske åpningshelgen på kino siden kjempesuksessen «Max Manus».

Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge

Aksel Hennie og samboer Tone Damli Aaberge under premieren på Hodejegerne.

Foto: NRK.no

For å finne en film omfavnet med tilsvarende intereresse som «Hodejegerne» i åpningshelgen, må en tilbake til krigsfilmen «Max Manus» fra 2008, som også hadde Aksel Hennie i hovedrollen.

134.000 så «Max Manus» i åpningshelgen.

– «Hodejegerne» er en type film som går rett hjem hos kjernepublikummet på kino. Med en så god åpningshelg, er det opplagt at filmen også vil få et godt besøkstall totalt, forteller rådgiver for statistikk og analyse, Ingar Johansen, til NRK.no.

I år er «Hodejegerne» absolutt på topp blant de norske filmene med 104.000 besøkende i åpningshelgen.

«Hodejegerne» rager godt over andreplassen i kinobesøk for norske filmer, hvor vi finner «Få meg på, for faen» som hadde 37.000 besøkende i åpningshelgen.

Den siste Harry Potter-filmen, «Harry Potter og Dødstalismanene - del 2», har den beste åpningshelgen uavhengig av filmnasjonalitet i år. Filmen hadde premiere på en onsdag, og ble sett av 163.000 mennesker i løpet av de tre første dagene.

LES OGSÅ: NRKs anmeldelse: - En gnistrende god thriller!

Kort, men intenst liv

Johansen hos Film og Kino forteller at mange filmer får et kortere, men mer intenst liv, etter at digitaliseringsbølgen skyllet over norske kinoer.

– Når filmene får bred distribusjon fra dag en, øker også sjansen for at filmene blir godt besøkt i premierehelgen. Men samtidig kan man tenke seg at levetiden til kinofilmen blir noe kortere, sier han til NRK.no.

«Hodejegerne»-regissør Morten Tyldum er svært fornøyd med kinotallene.

– Vi synes vi har laget en veldig god film, og kritikerne har sagt det samme, men det viktigste er selvsagt at publikum strømmer til, sier regissør Morten Tyldum til NTB.

Video Fra innspillingen av "Hodejegerne"

Fra innspillingen av 'Hodejegerne'

LES OGSÅ: Amerikanske Working Title vil filme Nestbøs "Snømannen"

LES OGSÅ: Tvillingbrødre spente før Hodejegerne-premiere

– Overgår alle forventninger

Produsent Asle Vatn er overrasket over at så mange ville se filmen allerede i åpningshelgen.

– Dette overgår våre forventninger, og at det skulle bli den nest beste åpningshelgen gjennom tidene er helt enkelt uvirkelig, sier Vatn til NTB.

Samtidig melder Oslo Kino at helgen som gikk ble den beste kinohelgen for hovedstadens kinoer hva publikumstall angår så langt i år. Hele 38.249 besøkende så film på kino i Oslo denne helgen.

– Det var ingen overraskelse at det var «Hodejegerne» som trakk det største publikummet denne helgen. 21 prosent av alle som har sett filmen i Norge, har sett den i Oslo, sier Christin Berg, programdirektør i Oslo Kino.

LES OGSÅ: Nesbø selger nest mest i Storbritannia

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»