Hopp til innhold

«Hobbiten» endelig på vei

Etter mange forsinkelser er produksjonen av Peter Jacksons «Hobbiten» omsider i gang.

Flere uhell og komplikasjoner har puttet kjepper i hjulene for det som skal bli en todelt forløper til «Ringenes herre»-filmene, som Peter Jackson vant tre Oscar for.

I dag startet endelig innspillingen i Wellington på New Zealand.

– Stemningen er skikkelig god, sier en talskvinne for produksjonsselskapet 3 Foot 7 til Wall Street Journal.

Mye fram og tilbake

Den prestisjetunge produksjonen, som skytes i 3D, har vært forfulgt av uhell siden planleggingen startet i 2005.

Uklarheter rundt distribusjonsrettigheter, flere budsjettoverskridelser og streiker blant personalet har forsinket innspillingen.

Dessuten trakk regissør Guillermo del Toro seg i fjor sommer. Det førte til at Peter Jackson selv tok regiansvaret, i tillegg til å være produsent for filmene.

Alt var klart for innspillingsstart i februar, men i slutten av januar ble den 49 år gamle regissøren lagt inn på sykehus og operert for magesår.

– Vågalt prosjekt

Vegard Larsen, programleder for NRKs «Filmbonanza», tror det er bra at Jackson endte som regissør også for de nye filmene.

– Det er alltid vanskelig å gjenskape en slik enorm suksess, men det virker som om han har fått med seg et bra team skuespillere og satser på å bruke mange av de samme filmsettene, sier han.

Vegard Larsen

NRKs Vegard Larsen mener Jacksons nye prosjekt har enorm fallhøyde, men tror den meritterte filmskapere vil lykkes.

Foto: Dagbladet

På rollelisten står blant andre Cate Blanchett, Orlando Bloom, Elijah Wood og svenske Mikael Persbrandt.

– Medietrykket rundt denne produksjonen har vært enormt, så det er ingenting som tyder på at publikum er lei. Det var få som trodde Jackson ville lykkes i å filmatisere «Ringenes herre»-bøkene, og vi så hvordan det gikk. «Hobbiten» er et vågalt prosjekt, men jeg tror han vil lykkes, sier Vegard Larsen.

Den første filmen i «Hobbiten»-serien skal etter planen ha premiere ved juletider 2012.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Peter Jackson

Regissør Peter Jackson vant tre Oscar i 2003 for «Ringenes herre: Atter en konge». De tre filmene i serien har spilt inn nesten tre milliarder dollar på verdensbasis.

Foto: Jeff Haynes / Afp

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober